Leken som ble til virkelighet

Skal bli som dem: Sander Emil Jøsang Bø (5) er ikke i tvil. Han skal bli som gutta i Vassbakk og Stol – gravemaskinfører.

Skal bli som dem: Sander Emil Jøsang Bø (5) er ikke i tvil. Han skal bli som gutta i Vassbakk og Stol – gravemaskinfører. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Jørgen Helle Merkesdal (4) elsker å leke med gravemaskiner. Den siste måneden har han vært i himmelen.

DEL

KOPERVIK: Hvis du har ruslet forbi Eidsbakkane barnehage i Kopervik den siste måneden, har du nok fått det med deg. Over 100 barn har kravlet og sprunget rundt med fargerike hørselvern over ørene. Grønne til guttene. Rosa til jentene.

Del på Facebook

– Det er helt i ekstase. Spesielt guttene. De henger ved gjerdet hele veien og kikker på gravearbeidet. Ser ikke ut til at de blir leie, forteller Regina Elvik, som er pedagogisk leder for en av avdelingen i barnehagen.

Frivillig å bruke dem

Det var for cirka en måned siden arbeidere og maskiner fra Vassbakk og Stol gjorde sitt inntog. Like utenfor gjerdet til barnehagen. Veien forbi barnehagen og inn til et kommende boligfelt skal opprustes.

– Det var firmaet selv som leverte øreklokker til alle barna i barnehagen. Lyden fra gravemaskinene er ikke så høye at de må bruke hørselvern. Det er frivillig å bruke dem, men barna synes det er veldig stas å gå rundt med dem, forklarer Elvik.

Da Haugesunds Avis er på besøk mandag, gikk de aller fleste barna rundt med hørselvern. To gravemaskiner var i full aksjon. De ivrigste jentene og guttene fulgte intens med på gravearbeidet.

Graver selv

Torodd, Kristian, Jørgen og Sander Emil er blant de ivrigste. De henger enten ved gjerdet, eller flytter seg bort til lekegravemaskinen i sandkassen – for å utøve viktig gravearbeid selv.

– Vi pleier å grave store hull, forklarer Jørgen Helle Merkesdal (4), som skal kjøre lastebil og styre gravemaskin når han blir stor.

– Jeg skal bare styre gravemaskin, parerer kompisen Sander Emil Jøsang Bø. Regina Elvik forteller at Sander Emil alltid har vært fascinert av gravemaskiner.

– Plutselig ble leken til virkelighet, sier Elvik.

Hun har brukt tid med barna og forklart hvorfor gravemaskinene skulle grave utenfor barnehagen.

– Og så har de fått vite at det kan være lurt å bruke øreklokker når man blir utsatt for høy lyd. For å verne om hørselen. Øreklokkene har vært så populære at mange bruker dem inne også.

Artikkeltags