Det var Tor og Gunvor Johannessen som sikret seg båten i høst, da Lars og Dorris Hveding på Kvitsøy annonserte den for salg.
- «Kvitsøy 1» har vært på Skudefestivalen mange ganger, og jeg har lenge gått og ønsket meg båten. Men det var først under festivalen sist sommer jeg tok kontakt med eierne og ga dem et bud, forteller Tor Johannessen.
Selgerne var ikke helt fornøyd med budet. Etter annonsering på internett kom det flere bud, men etter litt forhandling ble det likevel familien Johannessen som fikk tilslaget.
«Kvitsøy 1» ble bygget i 1938/39 hos Christensens båtbyggeri i Risør. Den er 46 fot lang, og er utstyrt med den originale 40 HK Rubb semidiesel, bygget på Rubbestadneset i 1939.
- Motoren er i seg selv et klenodium. Den er i topp stand, og går uten et feilslag, smiler Johannessen, og viser oss inn i maskinrommet.
Samtidig er han klar over at det kreves mye tid, arbeid og penger for å holde en så pass stor båt i god stand. Om ikke lenge skal «Kvitsøy 1» på verksted og slipp for noen reparasjoner på treverket.

Losskøyte

Da «Kvitsøy 1» var ny ble den straks satt inn som losfartøy på Kvitsøy og var i tjeneste på Skudefjorden helt fram til 1975. Da ble den kjøpt av Kvitsøy kommune, som skulle bruke fartøyet til skoleformål. Men kommunen kvittet seg med båten allerede i 1980 da Dorris og Lars Hviding overtok.
I mellomtiden hadde skøyta fått et styrehus akterut. Dette fjernet Hviding i 1983, da han bygget fartøyet om til sitt originale utseende som seilfartøy. For noen år siden ble også mast og bom skiftet ut.

Tre losfartøyer

Med «Kvitsøy 1» er det nå tre losfartøyer i Skudeneshavn. De representerer tre forskjellige generasjoner. Den eldste, «Skudenes» er fra 1900, «Kvitsøy 1» fra 1938 og endelig den kommunalt eide losskøyta «Skudeholm» fra 1950-årene.
Når Skudefestivalen er avsluttet er planen at alle tre losbåtene skal seile sammen til Kristiansand for å delta på landsstevnet til Foreningen Kysten i slutten av juli.
[email protected]
SKUTEMILJØ: Det er historisk sus over Tor Johannessens nyinnkjøpte losskøyte «Kvitsøy 1». Dermed har Skudeneshavn tre eldre losbåter i sin «flåte».