Lørdag arrangeres Kronstadpostens maskinkjørerduell i grustaket i Raipas i Alta. Her skal TV 2-kjendis Lothepus, kjent fra Fjorden Cowboys og Farmen kjendis på TV 2, måle krefter med Altas fremste maskinkjørere. Arrangementet sendes også direkte på h-avis.no.

– Skulle gruse alle

Alta er kjent for å ha noen av landets beste maskinførere, og Lothepus ser med respekt på utfordringen, ifølge Tom Erik Nilsen, redaktør i Kronstadposten og arrangør av konkurransen.

– Han sier at han gleder seg veldig og ser frem til duellene. Han skal bite så hardt fra seg som han klarer. Men han er redd for å bli slått og forventer tøff motstand, sier Nilsen.

Ideen til konkurransen oppsto under Høstsprell på Kvenvikmoen i fjor.

– I fjor under Høstsprell var han og spilte. Vi gjorde et intervju med han, og nevnte at det var mange gode maskinkjørere i Alta. Da tok han tenning. Han sa at han skulle gruse alle, sier Nilsen.

Han forteller at det ble «full blåsing» da en lokal maskinkjører i nærheten også tok tenning på ideen.

– Arrangementet oppsto under intervjuet. Men så ble det vinter, og så var han uheldig og ødela foten, så det har tatt litt lengre tid. Men nå er vi klare til helga, sier redaktøren.

Tre øvelser

Selve konkurransen foregår på grustaket i Raipas.

– Det skal være tre øvelser hvor alle deltar individuelt mot hverandre. Det er fokus på nøyaktighet og presisjon, og HMS står i høysetet, forklarer Nilsen.

Felix Iversen og Odd Thomassen er dommere.

– Felix er «gudfar» til nesten alle maskinentreprenører i Alta, han har lært opp alle i Alta omtrent. Odd er skyte BAS og maskinkjører med lang fartstid og har mye av den samme bakgrunnen som Lothepus. De har vært med å utformet øvelsene, forklarer redaktøren.

Finnmark Sand stiller med hjelp til øvelsene og låner ut anlegget.

– Vi forventer mye folk. Det kan bli kaos med parkering, men det er mulighet å parkere ved Veidekke og på øversiden der turstien starter til Lille Raipas. Asbjørn Simensen har også plasser i steintaket som kan brukes, sier Nilsen. 800 har via Facebook varslet at de kommer eller vurderer å komme.

Kameraer høyt og lavt

Selv skal han innta speakerrollen sammen med Ole Bull Romsdal. De to kommenterer også duellen på direktesendingen som iFinnmark.no produserer for Amedia-avisene.

Redaktør Stian Eliassen i iFinnmark sier at sendingen vil bli avviklet som flerkameraproduksjon med kamera både høyt og lavt ved banen.

– Vi rykker inn med produksjonsbil og kjører en storproduksjon fra Raipas, sier han.

Nilsen sier videre at det vil bli stands og mulighet for å kjøpe mat og klær. Lothepus setter opp egen stand.

– Det skal brukes Volvo-maskiner, og det er kommet en splitter ny maskin som tas i bruk for første gang under konkurransen. Vi tror rammene blir fantastiske og håper på godt vær, sier Nilsen.

Arrangementet pågår fra 13.00 til 16.00-tida lørdag.

– Tror du det blir lokal seier?

– Det er veldig høyt nivå på begge lagene så det kan bli jevnt. Dette er jo noe vi ikke har gjennomført før, så det blir spennende, sier han.

Et filmteam fra TV 2 vil også følge Lothepus under arrangementet i Alta for serien Fjorden Cowboys.

Saken er hentet fra iFinnmark.no.