OLJE OG GASS: – Tredje fase i Troll-utviklingen realiserer 2,2 milliarder fat oljeekvivalenter og har en balansepris på under 10 dollar fatet. Dette er trolig et av de mest lønnsomme og robuste prosjektene vi har hatt i selskapets historie, sier konserndirektør for teknologi, prosjekter og boring i Equinor, Margareth Øvrum, i en pressemelding.

Equinor og partnerne i Troll-lisensen leverer planen for videreutvikling av det gigantiske Troll-feltet på norsk sokkel til Olje- og energidepartementet tirsdag.

Enorme summer

– Troll er et olje- og gassfelt i særklasse i verden. Det at vi i dag leverer plan for utbygging og drift for neste fase i Troll-utviklingen, er svært viktig både for fremtidig verdiskaping til det norske samfunnet, men også for å sikre fremtidige gassleveranser til Europa, sier Øvrum.

Prosjektet vil bidra til å forlenge levetiden til Troll-feltet til utover 2050. Siden oppstart i 1995 har feltet generert inntekter på anslagsvis 175 millioner kroner hver dag, omtrent 1.400 milliarder kroner. Store deler av inntektene fra feltet tilfaller staten gjennom skatt og eierandeler. Siden oppstarten har over 1.000 milliarder kroner gått inn i statskassen.

Equinor mener at det er minst like store verdier igjen på feltet. Forventet fremtidig kontantstrøm fra Troll er anslått til 1.650 milliarder kroner.

Til Europa

Gassen fra Troll-feltet eksporteres til Europa og tilsvarer en mengde som utgjør totalt 8 prosent av det årlige gasskonsumet i EU.

Produksjonen av gassen på feltet skjer på Troll A-plattformen som er elektrifisert. Dette gir lave CO2-utslipp fra produksjonen, ifølge Equinor.

Store deler av verdiskapingen knyttet til utbyggingen av tredje fase av Troll-feltet vil skje i Norge. Equinor signerte tirsdag kontrakter for omtrent 750 millioner kroner med selskapene Allseas, Nexans og Deep Ocean.