Gå til sidens hovedinnhold

Vant ikke fram – avgiftsfritak forsvinner

Artikkelen er over 3 år gammel

Stortingsflertallet aksepterer at det blir CO2-avgift på gassdrevne skip, men vil følge med på hva som skjer videre.

SJØFART: Maritim næring har protestert på at stortingsflertallet vil ta bort fritaket for CO2-avgift på bruk av flytende naturgass (LNG) som drivstoff for skip. Dette er mer miljøvennlig enn diesel, og Maritimt Forum har påpekt at for eksempel Eidesvik Offshores hybridskip blir to-tre millioner kroner dyrere i drift årlig når fritaket blir borte. Dette kan føre til at færre velger slike løsninger, hevdes det.

I slutten av november skrev vi at Maritimt Forum ikke hadde gitt opp å beholde fritaket. Blant andre så ville Terje Halleland (Frp), som er en del av det nevnte stortingsflertallet, ta opp dette videre.

LES OGSÅ: Har ikke gitt opp kamp for millioner

I innstillingen fra energi- og miljøkomiteen er det derfor lagt til en merknad som sier at partiene som står bak budsjettforliket, Høyre, Frp, KrF og Venstre, har merket seg tilbakemeldingene fra enkelte deler av maritim sektor: At dette kan gjøre LNG som mindre attraktivt sammenlignet med andre drivstofftyper. Partiets medlemmer i energi- og miljøkomiteen understreker at avgiftsfritaket i praksis har vært en betydelig subsidie, men at de vil følge utviklingen i valg av drivstofftyper framover.

– Vi skulle selvsagt helst sett at man hadde reversert dette, men vi får notere en liten delseier i at merknaden er med. Så får vi se om dette får de konsekvensene vi frykter, at flere vil velge diesel igjen, sier Sverre Meling jr. i Maritimt Forum for Haugalandet og Sunnhordland.

Et flertall i komiteen, bestående av medlemmene fra Ap, Sp, SV og MSG, har gått inn for en merknad om at man må vurdere om Sjøfartsdirektoratet har ressurser nok til å behandle alle saker om ny teknologi og nytt drivstoff.

Statsbudsjettet behandles videre i Stortinget kommende uke.

Kommentarer til denne saken