– Det eneste riktige for å spare dyra for mer lidelse

Olav Tørresdal i Mattilsynet. Arkivfoto: Terje Størksen

Olav Tørresdal i Mattilsynet. Arkivfoto: Terje Størksen

Artikkelen er over 3 år gammel

De cirka 50 sauene i et dyrehold på Haugalandet ble onsdag avlivet av Mattilsynet.

DEL

LANDBRUK: Da Mattilsynet kom til dyreholdet tidligere denne uken var sauene i svært dårlig forfatning. Dyrene ble derfor avlivet for å spare dem for flere lidelser.

Sauene var kraftig angrepet av parasitter (store leverikter), og var også svært magre.

Eieren hadde heller ikke sørget for medisinsk behandling til syke dyr, heter det i en pressemelding fra Mattilsynet, avdeling Haugalandet.

Avlivet på gården

– Sauene er i gang med lamminga og det er ikke forsvarlig å sende noen av dyra til slakt, sier Olav Tørresdal i Mattilsynet.

Onsdag ble dyrene derfor avlivet på gården. Skrottene blir nå destruert.

Tørresdal forteller at flere dyr har dødd i løpet av den siste tiden.

– Det er tungt å avlive dyr, men av og til er det det eneste riktige for å spare dyra for mer lidelse, sier han.

Vurderer reaksjon

– Vi oppdaget dette gjennom rutinekontroll og ikke bekymringsmelding som bruker å være normalt i slike tilfeller. Årsaken til at dyrene ble så syke, er en kombinasjon av flere ting. For det første har det vært problemer med parasitter, sier Tørresdal.

Mattilsynet hevder også at dyrene har fått for lite mat, og at dette ikke har gjort situasjonen bedre. Tørresdal mener at sauebonden ikke har sett godt nok etter dyrene sine.

Mattilsynet har foreløpig ikke anmeldt saueeieren til politiet for brudd på dyrevelferdsloven.

– Vi vurderer nå en reaksjon mot dyreeieren, sier Tørresdal og forteller at det ikke har vært lignende tilfeller i det aktuelle dyreholdet tidligere.

Fakta:

Store leverrikter

Parasitt i leveren hos sau. Kan også være hos andre dyr, men sjelden i mennesker. Når de blir mange i et dyr, kan de gi sykelige tilstander som den farlige leverråten.

Stor leverikte kan bli to-tre centimeter lang og opptil 13 millimeter bred. Ikten utvikler seg gjennom flere stadier, blant annet med hjelp av snegler, før den typisk setter seg fast på en plante og omgis av en kapsel. Når denne blir spist av et dyr, oppløses kapselen og ikten trenger inn i tarmveggen, kommer inn i blodbanene og til leveren.

Ved sterke angrep blir dyret blant annet avmagret og mistrives - med buksmerter, og angrep kan være dødelig.

Er store leverikter et problem kan dyrene behandles med legemidler mot parasitten. Problemene kan forebygges med drenering av beitene, siden iktene bruker dammer i utviklingsløpet.

KILDE: snl.no og animalia.no

Artikkeltags