Seksuell trakassering er et betydelig større problem i kommunene enn i private bedrifter

KS-leder Gunn Marit Helgesen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

KS-leder Gunn Marit Helgesen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto:

Av

Mens 35 prosent av de spurte opplyser at de har vært utsatt for seksuell trakassering totalt, er tallet blant dem som jobber i kommunene er hele 44 prosent.

DEL

METOO: Tallene kommer fram i en landsomfattende spørreundersøkelse gjennomført av YouGov for Nettavisen og Amedia.

Mens 35 prosent av de spurte opplyser at de har vært utsatt for seksuell trakassering totalt, er tallet blant dem som jobber i kommunene er hele 44 prosent. I det private er det nær halvparten.

Aller verst er det derimot for dem som jobber non-profit-organisasjoner, NGO-er og lignende – samt de som er selvstendig næringsdrivende.

LES OGSÅ: 1 av 3 sier at de har blitt utsatt for seksuell trakassering

– Seksuell trakassering forekommer dessverre i kommunene

Styreleder Gunn Marit Helgesen i KS, paraplyorganisasjonen til norske kommuner, ønsker ikke å kommentere undersøkelsen spesielt. Hun viser derimot til en nylig utført spørreundersøkelse i kommunene som viser at dette ikke er en ukjent problemstilling:

16 prosent av kommunene opplyste at de hadde fått varsler om seksuell trakassering det siste året.

– Undersøkelsen viser at #metoo har ført til økt oppmerksomhet og revurdering av eksisterende praksis, også i kommunesektoren, sier Helgesen til Nettavisen. 

Ifølge Helgesens har #metoo ført til endringer i hvordan kommunene håndterer seksuell trakassering.

– Alle kommuner og fylkeskommuner er pålagt å ha varslingsrutiner, og det er positivt at flere nå har benyttet anledningen til å vurdere om disse er gode nok. Dette viser at kommunesektoren jobber systematisk for å sikre et godt arbeidsmiljø med fravær av trakassering, sier Helgesen.

Omsorgssektoren er en utfordring

KS understreker at det er spesielt i helse- og omsorgssektoren at en har hatt et problem med seksuell trakassering. 

– En undersøkelse gjennomført av Fafo i 2017 viste at 18 prosent av Fagforbundets medlemmer i helse- og omsorgssektoren oppgir å ha blitt utsatt for seksuell trakassering de siste tre årene. Det er en utfordring kommunesektoren må ta på alvor, sier Helgesen.

Disse funnene understrekes av undersøkelsen YouGov har gjort i hele landet: Av bransjer er helse- og omsorgstjenester den bransjen med soleklart størst utfordringer, der hele 29 prosent opplyser å ha blitt utsatt for seksuell trakassering flere ganger.

– Jobben er å bli utsatt for seksuell trakassering

Elin Ørjasæter, arbeidslivsekspert og redaktør av den nye avisen Arbeidsnytt, er ikke overrasket over de store forskjellene.

– I kommunesektoren har en yrker der folk nærmest har som jobb å bli utsatt for seksuell trakassering, sier Ørjasæter til Nettavisen.

– En skal hjem til folk, klienter, som har lang historie med adferdsavvik. Det er alt fra «gamle griser» som skal gi vaskehjelpen en klem, det er folk med psykiatri, det er utviklingshemmede som har utfordringer med utagerende seksualitet – og det er ikke minst demente menn uten hemninger, sier Ørjasæter.

Hun mener dette i stor grad er en enorm HMS-utfordring som må bli tatt mye mer på alvor.

– Jeg møtte ei lita dame som første dagen på jobb hadde fått beskjed om å gå tur ut i skogen med en stor, seksualisert utagerende mann. Slike ting er ikke forsvarlig. Men jobben som helse- og omsorgsarbeider er mer enn å vaske hjemme hos hyggelige, gamle damer, påpeker Ørjasæter.

#metoo

MeToo er blitt betegnelsen på en verdensomspennende kampanje som setter søkelys på seksuell trakassering, spesielt mot kvinner, fra menn i maktposisjoner.

Begrepet ble allemannseie etter at skuespilleren Alyssa Milano høsten 2017 oppfordret kvinner til å vise verden omfanget av seksuell trakassering. Dette skjedde etter at en rekke kvinner hadde stått frem og fortalt om trakasseringen til filmprodusenten Harvey Weinstein.

«Hvis du har blitt seksuelt trakassert, skriv «me too» (meg også)  som et svar på denne tweeten», oppfordret Milano, og fikk massiv respons.

Kampanjen har vært preget av kvinner som har stått frem og fortalt hva de har opplevd, uten at den som trakasserte nødvendigvis har blitt navngitt. Ideen er at trakasseringens omfang er viktigere å få fram, enn å anklage enkeltpersoner.

I Norge tok det noe tid før det ble mange håndfaste saker. Aleksander Schaus utlevering av historier fra TV 2 ble den første store saken, mens varslene mot tidligere Ap-nestleder Trond Giske har utløst en lang rekke varslingssaker i politikkens verden.

Haugesunds Avis har sammen med en rekke andre Amedia-aviser undersøkt seksuell trakassering i sitt område. En landsomfattende undersøkelse viser at rundt 1 av 3 sier de har blitt utsatt for seksuelle krenkelser/trakassering.

Har du opplevd seksuell trakassering? Her kan du få hjelp:
– Alarmtelefonen for barn og unge: 116 111
– Redd Barna/Fellesskap mot seksuelle overgrep: 800 57 000
– Er det snakk om alvorlige ting, kan det være grunn til å ta kontakt med politiet: 02800 (sentralbord) eller 112 (nød)

Artikkeltags