#METOO: Avisen har fått inn fortellinger om mange vonde opplevelser. Dette er subjektive beskrivelser. Vi har tatt bort firmanavn eller andre identifiserende elementer. Vi har også redigert noen av tekstene for lengde og språk. Siden de fleste av opplevelsene er fortalt anonymt, har vi ikke hatt mulighet til å sjekke at de er sanne, men vi har heller ikke grunn til å betvile det som fortelles.

I tillegg til disse hendelsene, er det kvinner og menn som har meldt om hendelser som ikke kommer under #metoo-begrepet, men som er alvorlige seksuelle overgrep eller voldtekt. Vi oppfordrer personer som har blitt utsatt for slikt til å vurdere å kontakte politiet, om det ikke er gjort.

Det er 65 prosent kvinner og 35 prosent menn som har svart på vårt spørreskjema. Disse er i alle aldre. 77 prosent sier at de støtter #metoo-bevegelsen. Tolv prosent sier nei, mens 14 vet ikke helt.

Blant de som er skeptiske, går det igjen at man føler at folk er ute etter oppmerksomhet, og at gamle bagateller blåses opp. Det store flertallet støtter denne saken, enten de selv har opplevd overgrep eller trakassering, eller ikke. Det pekes på fra mange at seksuell trakassering er et stort problem i samfunnet vårt.

64 prosent av de som har svart, mener #metoo vil føre til varige samfunnsendringer. 18 prosent tror ikke det.

69 prosent i som har svart Haugesunds Avis skriver at de er utsatt for seksuell trakassering og krenkelse. Av disse har 30 prosent opplevd dette det siste året. 70 prosent har opplevelser som er mindre enn fem år gamle.

LES OGSÅ: 1 av 3 sier at de har blitt utsatt for seksuell trakassering

De fleste som har opplevd seksuell trakassering og krenkelse, har opplevd det flere ganger. 42 prosent har opplevd dette én til fem ganger, mens 36 prosent oppgir å ha opplevd slikt flere enn ti ganger.

42 prosent har slike opplevelser fra jobbsammenheng. Få melder om hendelser fra politikk, idrett eller annet foreningsliv. Mange forteller om opplevelser fra annet sosialt liv (33 prosent).

16 prosent mener det de har opplevd er svært alvorlige hendelser, på nivå med voldtekt. 27 prosent mener hendelsene er alvorlige, med press fra maktpersoner for å oppnå seksuell kontakt.

55 prosent oppgir å ha blitt utsatt for krenkelser eller trakassering fra en person de var i underlegen maktposisjon i forhold til.

Elleve prosent av de som har svart, har selv gjort noe som de tror andre kan ha opplevd som seksuell trakassering. 71 prosent svarer nei. Her et vet ikke-prosenten 20.

46 prosent er trygge på at ledelsen der de jobber ville behandlet et varsel om seksuell trakassering på en god måte. 30 prosent er utrygge, mens 25 prosent sier vet ikke.

38 prosent tror ikke personen som utsatte dem for hendelsene selv forsto at de ble oppfattet som trakassering. Like mange mener vedkommende må ha forstått det.

58 prosent sier de har latt seksuell trakassering skje fordi de har fryktet konsekvensene av å si fra. 76 prosent har ikke meldt fra om hendelsene til ledere eller myndigheter. 20 prosent av dem som meldte fra, opplevde at varselet ikke ble tatt på tilstrekkelig alvor.

Slik beskriver kvinner og menn sine #metoo-opplevelser i Haugesunds Avis’ spørreskjema:

Kvinne i 20-årene:

Jeg jobber i butikk og skulle ta oppgjøret mitt før vi stengte. Det var kun meg, jeg var 19 år på dette tidspunktet, og en mannlig leder i midten av tredve-årene som var igjen da han hadde sendt de andre kollegene våre hjem. Jeg satt meg inn på tellekontoret for å ta oppgjøret mitt, og denne lederen kom inn på kontoret å satte seg mens han ventet på at jeg skulle bli ferdig. Mens jeg sitter å teller hører jeg plutselig at han blir skikkelig tungpustet, og når jeg snur meg for å se til han sitter han med buksen nede på knærne og onanerer! Jeg husker jeg ble skikkelig redd og skjelven å ville komme meg ut der i fra så fort som mulig. Jeg gav beskjed til ledelsen, men ingenting ble gjort. Har også hørt at denne lederen har gjort lignende med andre kvinnelige kolleger uten at det får noen konsekvenser for han.

Meldte fra, men opplevde ikke å bli tatt på alvor.

Kvinne (ikke oppgitt alder):

Som tenåring (15-18) utsatt for seksuelt press/ trakassering fra korpsdirigent og instrumentlærer. Aldri fysisk vold eller trusler, men skjenking av alkohol, grove vitser, beføling, emosjonelt langvarig press om sex - en forventning om at en skulle gi etter. Opplevd skam for å ikke ha stoppet det med en gang gjorde det umulig å fortelle til andre voksne.Kv

Meldte ikke fra, vet ikke om personen forsto at dette opplevdes som seksuell trakassering.

Kvinne i 30-årene:

Han klappet meg og andre konstant på rumpen. Tok på brystene og fortalte hvor deilige de var. Gjorde aldri noe med det, for hos oss dreide det seg om "humor" og "takhøyden" var så stor, en gang kom han bak meg og grep begge brystene, min mann kom gående mot oss. Skulle liksom være morsom han (sjefen) da. Vi ble begge så satt ut at vi lo med. Ubehaget har aldri helt sluppet taket og når vi snakker om det nå, så burde vi har rapportert det. Dessverre opplevdes dette høyt oppe i systemet også, så man turte vel ikke i frykt for å bli uthengt. Kontinuerlig sexsnakk med alle på bygget. Flere la inn klage på et litt senere tidspunkt og jeg hadde en samtale med han at om han ikke roet seg ned så ville jentene gå videre med saken. Han holdt på sånn med jenter helt ned i 17 års alderen. Er så glad jeg ikke jobber med den mannen lenger. At han er ute og borte fra bedriften. Jeg jobber ikke heller der lenger.

Meldte ikke fra, tror ikke personen forsto at dette opplevdes som seksuell trakassering.

Kvinne i 20-årene:

Da jeg var 17 år hadde jeg deltidsarbeid på en lokal dagligvarebutikk. Daglig leder som akkurat hadde tredd inn i stillingen, var i 60-årene og gjorde stadige verbale bemerkelser til oss ansatte som var i skolealder. Det kunne være bemerkelser om at vi hadde tatt oss godt ut i bikini mens vi satt i kassen, en nattkjole som var til utstilling i nabobutikken som skulle ha vert kledelig på meg og det minnet han om hete netter i Paris. Det var verbale og ubehagelig tilnærminger som gjorde at vi (les: jentene) som arbeidet på butikken unngikk å komme nær sjefen vår. Gjemte oss gjerne mellom hyllene når han var til stede og passer alltid på at vi var to stk sammen om vi måtte snakke med han. Vi kontaktet ledelsen og fortalte om opplevelsene våre og etter en kort tid forsvant han og vi fikk ny daglig leder. Dessverre fikk vi aldri noen forklaring på hvorfor han forsvant og det var ingen i ledelsen som oppfordret til anmeldelse.

Vi må få belyse hva som er grei oppførsel mot hverandre. Hvordan kan vi mene at vi har blitt et likestilt samfunn om det fremdeles er fremtredende holdninger som sier det er greit å kue andre med seksuelle tilnærminger? Samtidig er jeg litt skeptisk fordi dette kan føre til at folk blir redde for å kommunisere skikkelig sammen i fare for å utrykke seg feil og å bli satt i lys som en trakasserer.

Meldte fra og ble tatt på alvor av ledelsen.

Kvinne i 50-årene:

Jeg var på blåtur da en av de eldre la meg i bakken og kysset og tafset på meg. Jeg fikk sjokk. Så jeg gjorde ingen ting. Noe som er ulikt meg. Jeg fikk en fysisk reaksjon som kvalme og kroppslig ubehag. Jeg dusjet til jeg ikke hadde mer varmt vann. Jeg eller min familie meldte fra til ledelsen og det ble håndtert rett av dem og jeg fikk full støtte. Jeg gikk til politiet og anmeldte saken og vedkommende fikk en bot. For å si det slik ble det ikke greit å være der i ettertid da mange mente jeg hadde ødelagt miljøet.

Meldte fra til både ledelse og politi, og ble tatt på alvor. Tror #metoo fører til varige forandringer.

Kvinne i 40-årene:

Flere ulike opplevelser i ulik alder. Men, er det noen grunn til at ikke fittstim-begrepet og bøkene på slutten av 1990 tallet ikke er trukket fram i denne sammenhengen av noen?

Har flere ganger opplevd seksuell trakassering, men har ikke meldt fra. Støtter #metoo «fordi det handler om et hvert menneske sin integritet, og det å bestemme over egen kropp», men er usikker på om kampanjen vil gi varige endringer.

Mann i 30-årene:

Opplevde overgrep i forbindelse med studier. «Grab them by the pussy», bare med den forskjell at jeg er mann.

Meldte ikke fra.

Kvinne (ikke oppgitt alder):

Som ung. Ble presset kraftig, med underliggende trusler, til å ha seksuelt samvær.

Meldte ikke fra, fryktet konsekvensene. Mener #metoo er viktig for dem som er rammet og for de neste generasjoner.

Kvinne i 20-årene:

40 år gammel mann som sa han skulle «pule» meg. Jeg var 16. Han holdt meg veldig godt fast og tok hånden under mitt skjørt. Jeg sa hvor gammel jeg var, jeg sa jeg ikke ønsket det. Jeg begynte å gråte. Etter litt klarte jeg å komme meg ut, og sprang vekk. Har også opplevd (fulle) menn som har tatt meg under skjørtet, og ikke har tatt hintet når jeg har tatt vekk hånden deres eller flyttet meg. Endte opp med at jeg måtte gå.

Det er min kropp, og jeg bestemmer over den.

Meldte fra, men opplevde ikke å bli tatt tilstrekkelig på alvor.

Kvinne i 40-årene:

Det skjedde etter festmiddagen ved en todagerssamling. En i ledelsen begynte å ta på meg på en upassende måte og bedyret at jeg var den beste og fineste. Han klemte på meg gjentatte ganger og strøk meg over rygg og rumpe. Han var ikke edru når dette skjedde. Det var derimot jeg.

Meldte fra til ledere, men opplevde ikke å bli tatt tilstrekkelig på alvor.

Kvinne i 40-årene:

Vi hadde nettopp avtalt et arbeidsforhold og jeg skulle få være med på en spennende jobb her i distriktet. Jeg var på en fest, og der var også mannen jeg skulle jobbe for. Han var 25 år eldre nn meg og insisterte på å følge meg hjem. Da jeg kom hjem, ville han bare låne toalettet før han dro hjem. Unnskyldning etter unnskyldning på å bli værende endte med at han sa rett ut at han burde få sex av meg siden kona hadde gått fra han og de ikke hadde hatt sex på ett år. Til slutt tok han tak i meg og prøvde å presse seg på meg. Han tvang seg til å kysse, og merket ikke før ca halvt minutt at jeg kjempet vilt i mot. Jeg ba ham gå og var klar til å slåss mot voldtekt. Heldigvis gikk han. Møtte han igjen 2 mnd etterpå. Han Hilste som om ingenting hadde skjedd. Jeg fikk selvsagt kkke jobben og ville heller ikke ha jobbet sammen med fyren.

Meldte ikke fra. Har opplevd seksuell trakassering mer enn ti ganger i forbindelse med jobb.
«Tydelig at mange menn trenger å bli bevisst hvordan kvinner har blitt og blir behandlet. Og også tydelig at mange kvinner må lære seg og tørre å si nei til menn.»

Kvinne i 30-årene:

- Firmafest der leder bød meg opp til dans, som utviklet seg til klemming, ønsker om kyss og gjentatte invitasjoner om å bli med på hotellrommet.

- Satt på i bilen til kollega på vei hjem fra jobb. Kollega låste bildøren, ønsket å holde meg i hånden, kommenterte kroppen min og fortalte at han hadde lyst til å parkere på en øde vei sammen med meg. Jeg lo nervøst og sa jeg hadde pepperspray i vesken. De neste ukene forsøkte han å ta kontakt på både mail, SMS og chat. Det knøt seg i magen hver gang.

Meldte ikke fra, og tror ikke disse personene forsto at det de gjorde ble oppfattet som seksuell trakassering.

Mann i 30-årene:

Jeg jobbet på en kvinnedominert arbeidsplass. Opplevde svært ofte (nesten daglig) slibrige kommentarer, forsøk på sex, penisgrabbing/ballgrabbing, beføling på bryst, klaps på rompe, kyss på kinn (og noen ganger på munn), o.l. Enda verre var det på julebord eller andre festligheter. Der opplevde jeg direkte beføling av kjønnsorganer.

Meldte ikke fra, og tror ikke disse personene forsto at det de gjorde ble oppfattet som seksuell trakassering.

Kvinne i 50-årene:

Jeg jobbet på kjøkkenet på et lokalt hotell på midten på 80 tallet. Kom rett fra kokkeskolen, og var bare 17 år. Opplevde mye sex-prat og hentydninger, spesielt til oss damer. Jeg hadde to stygge opplevelser med en av kokkene, mann i 40-årene. Vi tok vareheis sammen, da han presset seg inntil meg. Jeg kjente han var hard. Han prøvde å kysse meg og klådde over kroppen. Jeg vred meg unna. Heldigvis varte ikke heisturen så lenge. Opplevde det samme inne på kjølerom med samme mann. Etter dette var jeg alltid på vakt!! Sørget for å aldri være alene rundt og med han! Jeg sluttet før det hadde gått ett halvt år. Orket rett og slett ikke mer!

Meldte ikke fra, og er utrygg på om ledelsen ville behandle varsel som seksuell trakassering på en god måte.

Mann i 40-årene:

Beføling flere ganger fra kvinnelig sjef. Klar beskjed om å være med på notene hvis ikke ville det få konsekvenser for jobb.

Meldte ikke fra. Mener #metoo er viktig.

Kvinne i 40-årene:

Skulle ta sertifikat. Kjørelæreren var seksuell i språkbruk og fant stadig grunner til å ta meg på låret. Var vanskelig å si i fra pga Nav betalte sertifikatet og det var ikke bare å skifte kjøreskole uten videre.
Vi må få slutt på at mennesker med maktposisjoner og andre bruker den til å oppnå noe.

Meldte ikke fra.

Mann i 40-årene:

Flere tilfeller av tafsing, både innenfor og utenfor klær. Mas og overdreven hinting om sex, selv etter at jeg har sagt nei. Ofte referanser til størrelse, med hinting om at størrelse betyr mye (jobbsammenheng og andre). En fortsatte samleiet etter at jeg hadde sovnet.

Har ikke meldt fra. Støtter #metoo-bevegelsen fordi det åpenbart er store utfordringer som må tas tak i, men ser også at små bagateller og misforståelser kan overskygge større problemer.

 

Kvinne i 20-årene:

Han var en av mine sjefer og spurte om nummeret mitt. Jeg trodde han skulle ha det til jobbsammenheng og tenkte ikke noe over det da jeg ga det til ham. Senere på kvelden etter arbeidstid mottok jeg meldinger. I begynnelsen var det ikke noe særlig med de meldingene, men jeg syntes det var rart at han i det hele tatt sendte meldinger. Etter hvert ble innholdet mer og mer seksuelt og etter hvert spurte han meg om å sende nakenbilde. Jeg svarte nei og påpekte at han var gift og har barn. Jeg mottok ikke noe meldinger (som jeg kan huske) etter det og på jobb har han siden unngått meg. Da jeg sa nei tok han det som et nei, og jeg tenkte ikke så mye over det. I etterkant har jeg jo tenkt at det er helt sykt. Jeg var 15 år og han var rundt 40.

Meldte ikke fra

Mann i 20-årene:

Hadde en fast gjest som alltid førte hendene mellom bena på meg for å så ta meg på kjønnsorganet, synes selv at dette var veldig morsomt og gøy. Noe jeg virkelig ikke synes selv.

Har ikke meldt fra til noen, mener det er på høy tid at det er fokus på disse problemene.

Kvinne i 40-årene:

Dette skjedde for 7-8 år siden der jeg jobber. Jeg jobber på et sted med mye publikumskontakt. En mann begynte å dukke opp og stå og se på meg mens jeg jobbet. En dag gav han meg en håndskrevet lapp der det sto at han ville at vi skulle bli kjærester. Jeg gav den tilbake til ham og sa at dette ikke var aktuelt. Han fortalte meg da at han var gift, men hans kone brydde seg ikke om ham, så han trengte en annen kvinne. Jeg sa at jeg ikke var interessert og at det var ugreit av ham å oppsøke damer på denne måten. Han fortsatte å komme og stå og stirre på meg. Flere ganger sto han og ventet på meg utenfor når jeg var ferdig på jobb, og ville snakke/kom med samme forespørsel om å bli kjærester. Han ville ikke gi seg, tok meg i armen og fulgte etter meg. Jeg opplevde det ubehagelig og ble redd for å gå når jeg var ferdig for dagen. Jeg tok det opp med arbeidsgiver, som fikk en mannlig kollega til å snakke til mannen. Først da sluttet han å komme. Flere andre kvinnelige kolleger har blitt plaget av lignende menn som ikke respekterer våre grenser. Dette er noen ganger norske menn og noen ganger menn med annen bakgrunn.

Har også andre skremmende opplevelser med menn som ikke respekterer grenser og nei.

Kvinne i 20-årene:

Det har for eksempel blitt spredd seksuelle rykter om meg på arbeidsplassen osv. Jeg har blitt utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet utallige ganger, men lar meg ikke krenke av det. Jeg er voksen nok til å stå opp for meg selv, og si ifra dersom jeg blir utsatt for noe jeg ikke aksepterer.

Meldte ikke fra. «Jeg støtter metoo, men mener at bevegelsen også bør tåle et kritisk søkelys for ensidighet, overdrivelser og utilsiktede konsekvenser.»

Kvinne i 30-årene:

Opplevde seksuell trakassering. Sa fra, men ble ikke tatt på alvor. «Jeg fikk sparken da dette gjaldt en veldig høytstående leder i et stort firma.»

Støtter #metoo «For jeg vet hvordan det er og bli behandlet som en ikke er annet enn et objekt i jobb sammenheng. Maktmisbruk er altfor utbredt!»

Kvinne i 50-årene:

Jeg forstår at dere primært er ute etter situasjoner fra jobbverdenen. Det kan jeg ikke fortelle om, derimot har jeg opplevd overgrep og uønsket seksuell tilnærming fra jeg som ca 5 åring ble utsatt for incest, deretter på ungdomsskolen var det ikke uvanlig at gutter trakk oss jenter inn i tomme klasserom og "kladdet" på oss (dette var noe alle visste), i konfirmasjonsundervisning hvor presten var litt for nærgående (dette var også noe alle visste), i studietiden hvor gutter ikke tok et nei for et nei og man bare gav seg for ikke å skape bråk, i utlandet hvor man som enslig jente/kvinne blir fulgt etter, kladdet på og slått hvis man avviser "beileren". Jeg har aldri orket å gå videre med noe av dette, har snakket med venninner og det er mange, mange der ute som har samme opplevelse. Jeg har valgt ikke å se på meg selv som et offer. Jeg er ikke typisk "blondine" med "utfordrende" klesdrakt/oppførsel (jeg mener i prinsippet at jenter skal kunne kle seg som de vil og gå hvor de vil - men virkeligheten er jo sånn at det kan man ikke)! Det har heller ikke vært alkohol inne i bildet. Jeg tror kvinner av min generasjon på en eller annen trist måte har akseptert at det er bare sånn det er - håper #metoo endrer holdninger - både for gutter/menn som lærer hvordan de skal oppføre seg og for jenter/kvinner som vet at de ikke skal finne seg i dette!

Støtter #metoo «fordi dette er så omfattende at omtrent alle kvinner på ett eller annet tidspunkt har vært utsatt for noe som kan betegnes som seksuell trakassering.»

Kvinne i 30-årene:

Som deltidsansatt student ble jeg fysisk tilnærmet av min sjef på et utested ifm julebord. Som deltidsansatt ønsker man ikke å ta dette videre. Jeg sa opp stillingen min kort tid etter.

Støtter #metoo fordi: «Det er viktig å belyse disse skjulte maktstrukturene i samfunnet. Denne dialogen har åpnet opp for varsler og tar vekk mye av skammen og skyldfølelsen offeret bærer med seg. En arbeidsplass skal være et sted hvor alle føler seg trygge, om bevegelsen har fått enkelte til å reflektere over sin egen væremåte og hvordan den kan påvirke andre, så er det ett skritt i riktig retning.»

Kvinne i 40-årene:

Jeg gikk på ungdomsskolen og hadde utplassering i en butikk. Jeg stod og ryddet i noen hyller i butikken. Eg snudde meg og der stod eiger av butikken helt naken i prøverommet. Han hadde tatt forhenget til side og det var selvsagt ingen andre kunder i butikken. Han gjorde ikke annet, enn at han prøvte å vinke meg bort til seg. Jeg fikk jo sjokk og fikk tatt sakene mine og stakk der i fra. Gikk aldri dit igjen.

Meldte ikke fra om hendelsen.

Kvinne i 40-årene:

Jeg har blitt klådd på (både skritt, rumpe og bryst) "ute på byen", inne i en dekkforretning av en ansatt, også andre anledninger. Jeg har fått tilsendt seksuelt krenkende bilder og tekst på mobilen. Slibrig sexprat.

Har ikke meldt fra.

Kvinne i 40-årene:

Jeg opplevde uønsket seksuell oppmerksomhet fra en inngiftet mann i min familie. Han er ca. 25 år eldre enn meg. Det begynte når jeg var ca. 10-11 år og fortsatte til jeg var ca. 35 år. Det var kommentarer om kroppen min og generelt utseendet mitt. Noen ganger klapset han meg på baken og lignende. Han kom også med spørsmål om mitt seksualliv når jeg ble voksen. Dette skjedde gjerne med andre til stede. Han har ikke gjort noe straffbart mot meg. Han var voksen og selvsikker og gav meg seksuell oppmerksomhet som jeg opplevdde som svært ubehagelig. Det var svært upassende fordi han var onkelen min/en voksen i maktposisjon. Jeg var et barn og ung. Han viste stor interesse for kroppen min og seksuallivet mitt. Han hadde selvsagt ingenting med min kropp og mitt seksualliv å gjøre.

Har ikke meldt fra. Har også opplevd seksuell trakassering på jobb.

Kvinne i 40-årene:

I mannsdominert arbeidsliv har jeg opplevd fysisk "klåing" på steder en ikke ønsker. I politisk/offentlige arenaer møter en ofte gamle holdninger og en sjargong som ikke er helt tilpasset dagens samfunns sammensetning, som grenser til både seksuell trakassering og diskriminering. Dette håper jeg neste generasjon slipper.

Har ikke meldt fra.

Kvinne (ikke oppgitt alder):

Har selv vært utsatt i 40 år og fortsatt, for god gammeldags seksuelle tilnærmelser vedr min jobb i mannsdominert yrke. Det være seg på fritid, konferanser, kurs, div jobb reiser osv. Kan aldri få meg til å komme i dag og dra offerkortet med syt og bræl å fortelle alle mine historier til media. Og hva skal nå dette være godt for? Jeg har truffet både politikere, bankdirektører, polititjenestemenn, leger, andre «maktpersoner» osv osv. Men jeg har selv valgt mine bekjentskaper og det som medførte i den forbindelse. La oss kvinner og menn fortsatt få oppleve deilig flørting som i dag dessverre blir kalt seksuell trakassering.

Mener #metoo-opplegget begynner å gå ut på dato og ønsker ikke å høre slike gamle historier: «Nå er det på tide at disse følsomme og sårbare kvinnene tar et oppgjør med seg selv og fremstår som selvstendige og tøffe jenter. La oss for guds skyld få lov til fortsatt å leke og kjenne på spenningen med det motsatte kjønn uten at de stakkars mennene skal bli overnervøse, nevrotisk og føle skyld for det som er helt naturlig sjekking, dating, flørting samt berøring.»

 

Kvinne i 50-årene:

Jeg var aktiv i en medlemsorganisasjon og vi var en gruppe ungdommer på hyttetur med voksne ledere og deres familier. Ungdommene sov på hems, side ved side. To mannlige ledere kom opp på hemsen etter at vi hadde lagt oss, noe som overrasket meg veldig. Den ene mannen la seg mellom meg og en venninne. Jeg fikk sjokk, og klarte ikke protestere. Forstod ikke hva han skulle der. Snudde derfor ryggen til. Etter en stund kom hånden hans over skulderen min, befølte brystet mitt og var raskt på vei nedover magen. Jeg brukte makt for å skyve hånden bort. Han holdt på med beføling om igjen og om igjen. Jeg skjøv bort hånden hver gang den kom. Jeg var skrekkslagen og klarte ikke skrike opp, kjefte. Visste at hans kone og barn sov i etasjen under. Opplevde det som en katastrofe om de skulle finne ut hva han holdt på med. Jeg sluttet i organisasjonen etter denne turen.

Meldte ikke fra.

Kvinne i 20-årene:

Har gjentatte ganger opplevd å bli befølt forskjellige steder på byen. Som singel jente kan man nesten ikke gå på byen uten å vente å bli tatt på, enten av jevnaldrende, eller av voksne menn. Det verste er voksne, berusede menn, fordi en ikke tør å si i fra, i frykt for at de skal bli sinte. Det er enklere å si i fra til gutter/unge menn på samme alder, fordi den typen seksuell atferd ofte skjer på utesteder med mange folk til stede, noe som gjør situasjonen litt verre for den personen som opptrer upassende, men når det gjelder voksne menn kan det være skummelt å si i fra, ettersom en aldri vet hvordan de vil reagere.

Har ikke sagt fra fordi hun er redd for konsekvensene.

Kvinne i 20-årene:

Eg har opplevd seksuell trakassering to gonger i samanheng med politikk. Første gong var det ein mann høgt oppe i partiet som ikkje forstod eit nei. Han gav seg ikkje. Andre gongen var det leiaren i fylkeslaget som utnytta at eg var veldig full. Første gongen sa eg i frå til leiaren av organisasjonen, eg veit ikkje om han gjekk nokon veg med det, men denne personen ei sentral stilling i Oslo. Andre gongen sa eg i frå til personen det gjaldt.

Meldte frå, men såg ikkje konsekvenser av det.