Åge og dykkerklubben har samlet 25,5 tonn avfall i år

Styreleder i Slettaa Dykkerklubb og foreningen Hummerhuset Åge Wee forteller at han skal fortsette miljødugnadene og kampen mot spøkelsesteiner neste år.

Styreleder i Slettaa Dykkerklubb og foreningen Hummerhuset Åge Wee forteller at han skal fortsette miljødugnadene og kampen mot spøkelsesteiner neste år. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Slettaa Dykkerklubb i Haugesund har i løpet av 2018 ryddet 25,5 tonn avfall under havflaten. Ingen andre dykkerklubber i Norge har samlet like mye i år.

DEL

MILJØ: Med totalt seks undervannsdugnader har Slettaa Dykkerklubb vært den mest aktive miljøklubben i Norge i 2018.

Ifølge styreleder i Slettaa Dykkerklubb Åge Wee fortsetter miljødugnadene og kampen mot spøkelsesteiner også neste år.

Kostbare prosjekt

Totalt 25,5 tonn med avfall dumpet på havet er hentet opp av dykkere i klubben og øvrig hjelpemannskap.

Klubben har engasjert medlemmer i tiltak fordelt over flere steder på Haugalandet, og størst fokus har det vært på opphenting av skadelig avfall i Smedasundet, står det i en pressmelding.

Wee forteller om et unikt engasjement for den maritime miljøsaken i regionen.

– I år har vi hatt større oppslutning rundt miljøsaken enn noen gang. Hele 380 frivillige, fordelt på dykkere og hjelpere på land, har bidratt til at enorme mengder avfall er plukket opp av havet og levert til avfallsmottak. Det har tatt hele 200 registrerte dykk å hente opp de 25,5 tonnene med avfall. Dette er betydelige volumer og noe vi selvsagt er veldig fornøyde med, sier han i en pressemelding.

Saken fortsetter under bildet

NY REKORD i OPPSLUTNING: I år har hele 380 frivillige, fordelt på dykkere og hjelpere på land bidratt til at enorme mengder avfall er plukket opp av havet og levert til avfallsmottak.

NY REKORD i OPPSLUTNING: I år har hele 380 frivillige, fordelt på dykkere og hjelpere på land bidratt til at enorme mengder avfall er plukket opp av havet og levert til avfallsmottak. Foto:

I år er det registrert opptak av over 100 tapte teiner, noe som utgjør en stor miljøutfordring langs hele kysten vår, ifølge styrelederen.

– Noe av det viktigste vi har gjort er å ta opp kampen mot passivt fiskeutstyr på havbunnen, så som spøkelsesteiner. Nå er hummerfiskesesongen over, så vi kommer til å trappe opp dette arbeidet fra tidlig neste år, sier han.

Den lokale dykkerklubben mottar støtte fra flere samarbeidspartnere og sponsorer, noe som er helt avgjørende for arbeidet som blir gjort, ifølge Wee.

– Å rydde på dette nivået koster oss nærmere en halv million kroner i året, sier han.

Følgende dugnader er gjennomført i løpet av året som er gått:

Sted (Tonn avfall)
Smedasund i mai (8,4)
Smedasund i oktober (7,5)
Kvalsvik (7,0)
Åkra (1,6)
Romsa (0,5)
Vibrandsøy (0,5)

Artikkeltags