Gå til sidens hovedinnhold

Fangstnett til både fisk og plast

Artikkelen er over 4 år gammel

Et spesialdesignet nett skal gjøre det enkelt for dykkere å fange både fisk, krabber og søppel.

MILJØ: Fangstnettet er todelt, og oppfinnerne mener nettene kan bidra til viktig søppelfangst.

– Når vi dykker har vi ofte med oss et fangstnett slik at vi kan ta med oss det vi finner av kamskjell, krabber og fisk. Vi ser mye plastavfall og annet søppel som ligger på havbunnen når vi dykker, og med det nye nettet har vi muligheten til å skille søppelet fra fangsten, sier visepresident i Norges Dykkeforbund, Lars Einar Hollund, som har utviklet nettet, sammen med styreleder i Slettaa Dykkerklubb, Åge Wee.

Wee mener at man kan samle mange tonn søppel i året med det nye fangstnettet.

– Hvis du for eksempel har tusen dykkere som gjennomfører 40 dykk i året hver og tar med seg 2 kilo søppel opp hver gang, vil det til slutt utgjøre 80 tonn søppel. Det er langt over det vi normalt klarer å plukke, sier Wee i en pressemelding.

Norges Dykkeforbund har søkt Miljødepartementet om midler til å produsere 3.000 fangstnett av denne typen. Planen er å sende nettene ut til alle landets dykkerklubber gratis slik at de kan dele dem ut til sine medlemmer.

Plastforurensning anses å være et av verdens raskest voksende miljøproblemer. Cirka 10 prosent av all plast – altså rundt 28 millioner tonn – ender i verdens hav.

Kommentarer til denne saken