I to måneder har Håvåsen skole hatt et klimaprosjekt. Nå er resultatet klart.

LÆRT MYE: Klasse 9A på Håvåsen ungdomsskole er glade for at de har vært med på Lektor2-ordningen. Fra venstre: Emin Selimovic, Sonja Rossebø, Amalie Svendsen og Samir Vreto.

LÆRT MYE: Klasse 9A på Håvåsen ungdomsskole er glade for at de har vært med på Lektor2-ordningen. Fra venstre: Emin Selimovic, Sonja Rossebø, Amalie Svendsen og Samir Vreto. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

I vår har Håvåsen ungdomsskole hatt en litt annerledes timeplan. – Det har vært veldig lærerikt.

DEL

MILJØ: – Vi har fått et større innblikk i hvor mye søppel det faktisk er i naturen. Det virket ikke så mye i starten, da vi så overflatisk over det, så jeg skjønner at andre ikke legger særlig merke til det, sier Amalie Svendsen (15).

Sammen med Sonja Rossebø, Samir Vreto og Emin Selimovic har hun og resten av klasse 9A ved Håvåsen ungdomsskole samarbeidet med Haugesund kommune med å analysere avfallet rundt Tornesvatnet. Håvåsen er den eneste ungdomsskolen i Haugesund som har deltatt på den såkalte Lektor2-ordningen. Elevene mener at prosjektet har ført til at de har blitt mer bevisst på hva som skjer.

– Det tar flere år før søppel brytes ned i naturen, sier Vreto på spørsmål om hva de har lært.

Hva er Lektor2-ordningen

  • En nasjononal realfagsatsing som finansieres av Kunnskapsdepartementet og ledes og driftes av Naturfagsenteret ved Universitetet i Oslo.
  • Skoler samarbeider med næringsliv for å øke elevenes interesse og motivasjon for realfag.
  • Lektor2 tilbyr kompetanseutvikling og økonomisk støtte til å gjennomføre prosjektet.
  • Støttemidler utlyses årlig i begynnelsen av februar, med søknadsfrist i midten av mars.
  • I år er det 200 skoler som deltar over hele landet. I Haugesund er det Håvåsen ungdomsskole og Skeisvang videregående som har deltatt. I tillegg har Bø ungdomsskole på Karmøy deltatt.

Kilde: Lektor2

Dårlig stemning

Da elevene presenterte resultatet fredag formiddag, var de glade for at de hadde deltatt. Der fortalte de også at de fleste funnene var av uidentifiserbar plast, men det var også andre typer avfall som overrasket elevene (se tabell).

Selv om elevene er fornøyde med prosjektet i dag, har det ikke alltid vært like god stemning.

– Først trodde vi at vi skulle på klassetur. Da var det ganske surt da vi fant ut at vi skulle ut og plukke søppel. Det tok ikke så mange timer før stemningen bedret seg, erkjenner Vreto.

Elevene mener alle at ordinær undervisning ikke kunne erstattet erfaringene de har gjort seg i dette prosjektet. De forteller at de kan se hva som faktisk skjer med søppelet, og tror de vil ta det med seg videre.

– Jeg kaster aldri søppel på bakken. Nå plukker jeg også opp ting jeg finner på veien, forteller Selimovic.

PLAST I VANNET: En av mange plastgjenstander klassen oppdaget i området rundt Tornesvatnet.

PLAST I VANNET: En av mange plastgjenstander klassen oppdaget i området rundt Tornesvatnet. Foto:

Takket ja

– Kjempebra innsats. Nå gleder jeg meg til å se nærmere på funnene deres.

Det var tilbakemeldingen Ingrid Ebne i Haugesund kommune kom med etter elevenes presentasjon. Da skolen skulle finne noen i næringslivet de ville samarbeide med, var Haugesund kommune førstevalget. Det var et enkelt spørsmål for Ebne.

– Akkurat da de tok kontakt, jobbet jeg med vernede områder og strandryddeaksjonen. Da var det veldig lett å si ja, sier kommunens miljøvernleder.

Videre forteller hun at det ikke var tilfeldig at de valgte å analysere søppel rundt Tornesvatnet.

– Det er det vannet med rikest biologisk mangfold i hele Haugesund. Da ble det naturlig å jobbe der.

Realfag i arbeidslivet

– Er dette et klima- eller et utdanningsprosjekt?

– Litt begge deler. Målet er at elevene skal kjenne på hvordan det er å jobbe med realfag i arbeidslivet, sier Marianne Egeland, som er kontaktlærer i klasse 9A på Håvåsen ungdomsskole.

Hun er tydelig stolt av elevene etter at de har presentert resultatene, men det har ikke kommet gratis.

– Vi har jobbet jevnlig med dette siden midten av mars. Det innebærer et par timer i uka. Det er helt topp at vi har fått denne muligheten, avslutter hun.

Artikkeltags