Gå til sidens hovedinnhold

– Av alle de som mobbet meg er det kun én som lever i dag

Artikkelen er over 3 år gammel

Tore Petterson er for de fleste kjent fra TV-programmer som Sofa, Skal Vi Danse og Farmen Kjendis. Han har som profilert homofil fått hundrevis av drapstrusler og hatefylle ytringer slengt etter seg. Nå reiser han landet rundt med sitt foredrag om mobbing.

RADIO 102: Onsdag får elever og ansatte på Haugaland VGS høre Pettersons sterke historie på dagen. På kvelden holder han foredraget sitt på Uni-K på Kvala. Her er det åpent for alle.

– Jeg holdt en del foredrag om homofili på ungdomsskoler tidligere, men mobbing har jo egentlig ikke noe med homofili å gjøre. Jeg har en venninne som startet en skole i Oslo, og dypt nede i en flaske rødvin sa hun en gang at hun ga blaffen i om elevene fikk karakteren 1 eller 6 på prøvene, så lenge de har det bra. Det er for meg en så viktig setning at jeg tenker det er veldig viktig å få fram det budskapet til elever, foreldre og lærere, sier Petterson.

Hør innslaget på Radio 102 her.

Petterson er engasjert av fagforeningen Delta, og reiser landet rundt med foredraget sitt.

– Jeg har ikke hørt foredraget hans før, men ser veldig fram til det, sier Elling Allendes. Han er hovedtillitsvalgt i fagforeningen Delta i Haugesund kommune.

De kanskje aller viktigste å nå fram til er foreldrene, mener Petterson.

– Vi kan snakke så mye vi vil om mobbing i skolen, det har vi gjort i 30 år helt siden jeg gikk på barneskolen men ingenting har skjedd. Det hjelper ikke hvis problemet sitter hjemme og ser på TV. En far som slenger rasistiske eller homofobe bemerkninger for eksempel. Vi må nå fram til foreldrene, få dem til å engasjere seg og snakke med barna sine.

Foredraget handler også mye om tilgivelse.

– Av alle de som mobbet meg er det bare en som lever i dag. Det er veldig trist, og det sier noe om at mobbing er et symptom på noe annet som er galt. Vi må klare å se forbi.

Petterson har forøvrig et helt spesielt vennskap med Leif Einar Lothe etter deres felles Farmen Kjendis-opplevelse. I dette intervjuet får du også høre hvordan Petterson på mange måter klarte å vri om på Lothepus’ fordommer, og hvordan det var å dra på «fyllefest» i Hardanger. Til sommeren får Petterson æren av å åpne Morellfestivalen på Lofthus, og holde konsert.

Kommentarer til denne saken