Nå er det liv under kuppelen

Av
Artikkelen er over 16 år gammel

Det er bygget i arkitekt David Sandveds ånd - byens nyeste skolehus. Som blant annet har kuppel.

DEL

Da skoleåret tok til for snart en måned siden, fikk de yngste elevene ved Steinerskolen flytte inn i et nytt bygg. Det mest iøynefallende er kuppelen, kledd med kopper. Under den befinner det seg et amfi som blir brukt til en rekke aktiviteter knyttet til undervisningen. Eurytmi og annen form for kunstnerisk utfoldelse er en del av elevenes dag ved skolen og det er viktig å ha et lokale å utfolde seg i.
Nå har skolen riktignok en storsal fra før. Det som er spesielt for rommet under kuppelen er ikke minst at det er et amfi, med andre ord utformet etter mønster av oldtidens hellenske teatre.
Ellers inneholder bygget, i tillegg til klasserommene, også lokaler for skolefritidsordningen. Med blant annet et stillerom for dem som ønsker å hvile.
Og så er det et fritidshjem der barn også får servert mat. Blant annet varm mat. Det er det vel ingen annen barneskole i Haugesund som kan tilby.
I tillegg til å gi unge steinerskole-elever lyse og trivelige undervisningslokaler, har bygget også medført at formingsfag endelig har fått sine permanente rom. Nå er det farvel til brakketilværelsen for disse fagene, som nå har tatt i bruk kjelleretasjen i huset der Bellevue restaurant i sin tid var.
Nybygget har også fått et helt spesielt ventilasjonssystem.
- Luften blir sugd inn her, sier Tor Braut, en av lærernes representanter i byggekomiteen, og peker mot noe som ligner et uthus. Derfra går den gjennom store kanaler under bakken og inn i bygget der den blir oppvarmet av ulike varmekilder. Som for eksempel vannbåren varme. Til slutt forsvinner den ut i luften gjennom ventiler i taket.
Systemet bygger på fysikkens lover ved at kald luft er tyngre enn varm luft. Noe nytt og enestående er dette imidlertid ikke. Braut kan fortelle at samme prinsipp ble lagt til grunn for ventilasjonen da Lillesund skole ble bygget.

Fest om ei uke

Nybygget, som er tegnet av arkitekt Torleif Gismervik, føyer seg fint inn sammen med de andre nyere byggene på skoleområdet. Dette er bygg som er tegnet av den nå avdøde arkitekt David Sandved.
Så er det da nærmest bygget i hans ånd. Noe av det siste han fikk gjøre, var å gå gjennom tegningene til Gismervik.
Nybygget sammen med utendørsanlegget har fått en prislapp på 16 millioner. Den offisielle åpningen av nybygget faller for øvrig sammen med et lite jubileum for skolen. I år er det nemlig 25 år siden lokale antroposofer fikk etablert en skole bygget på Rudolf Steiners tanker.
ole.oddenes@haugesunds-avis.no
MED KUPPEL: Tor Braut, den ene av lærernes representanter i byggekomiteen, kan konstatere at Steinerskolens nybygg er kommet under kuppel.

Artikkeltags