HAUGESUND: – Det er fint å få satt endelig punktum. Det har vært mye fram og tilbake om plasseringen av statuen, sier kunstneren Frode Mikal Lillesund.

Han tok turen fra Oslo til hjembyen for å få Harald Hårfagre-statuen riktig plassert på sokkelen på utsiktsplassen på Havnaberg mandag formiddag. I kveld skal kunstneren også være med på å prøve ut lyssettingen av statuen.

Skal markedsføre vikingregionen

– Publikum kommer inn til Havnaberg fra baksiden. Det er viktig at de da får se litt av profilen av statuen – samtidig som Harald ser ut mot Sletta, forklarer Lillesund.

Han er opptatt av at statuen skal være med å markedsføre byen og vikingregionen, og hadde aller helst sett at landets første konge ble satt på sokkel et sentralt sted i sentrum.

Opphavsmannen synes forslaget om å plassere den på platået i bakken ned mot Indre kai ved Risøybroa virket tiltalende. Likevel synes kunstneren at den langvarige og hete diskusjonen om plasseringen har fått en god avslutning.

230 cm høy

Lillesund opplyser at størrelsen på statuen – den er 230 cm høy – er avpasset etter omgivelsene på Havnaberg.

Hårfagre-statuen ble støpt i bronse i Italia. Den ble avduket på midlertidig plass ved Billedgalleriet for ett år siden.