Gå til sidens hovedinnhold

Seiler mot bedre tider

Artikkelen er over 11 år gammel

Det er økt optimisme og handlefrihet blant rederiene etter at det ble avgjort at de slipper å tilbakebetale rederiskatten.

NÆRINGSLIV: - Egenkapitalen til rederne ble betraktelig svekket da regjeringen innførte rederiskatt i 2007. Flere redere måtte reforhandle sine avtaler med banker, og rederiene var i langt dårligere posisjon til å inngå nye kontrakter, sier Sverre Meling jr, daglig leder i Maritimt Forum for Haugalandet og Sunnhordland, til PetroMaritim.

Høyesterett har avgjort at det vil være lovstridig å kreve rederiskatt med ti års tilbakevirkende kraft. Dermed blir en betydelig sum ved hvert norsk rederi frigjort, og Jan Fredrik Meling, administrerende direktør ved Eidesvik Offshore ASA, sier til PetroMaritim at disse pengene nå blir tilgjengelige til å gjøre nye ivesteringer.

I 2008 regnet selskapet med å betale over 250 millioner kroner i rederiskatt.

Foreløpig har de ingen konkrete planer for nye investeringer, men venter på to nye seismikkskip som bygges i Ulsteinvik. Oppdragene står i kø for nybyggene, så snart de er klare.

Optimisme

- Vi har sikret tolv års kontrakter med CGG Veritas på begge skipene, sier Meling til PetroMaritim.

Heller ikke Lars Peder Solstad, formann i Haugesund rederiforening og administrerende direktør i Solstad Offshore ASA, har planer umiddelbare investeringsbeslutninger. Men også her øker optimismen.

- Vi har ingen nye konkrete planer, men styrket kontantbeholdning gir oss en bedre situasjon enn ellers. For tiden bygger vi fem skip for fire milliarder kroner på norske verft, påpeker Solstad.

Kommentarer til denne saken