KARMØY: Daglig leder Arvid Nesse i METcentre forteller at prosjektet vil dryppe på flere lokale leverandører.

– Vårt forretningskonsept er å tilby fasiliteter og assistanse for å teste nye marine fornybare energiteknologier under ulike forhold. Vi arbeider også med å få på plass en sterk leverandørklynge innen for offshore vindaktivitet, sier Nesse til Haugesunds Avis.

Havvindsklyngen har blant annet Equinor og Kværner som deltakere.

Nesse mener Stiesdal Offshore Technologies (SOT) tar sikte på å installere TetraSpar-vindmøllen i løpet av sommeren 2019.

Kutter kostnadene

Hittil har det vært svært kostbart med flytende installasjoner.

– Med TetraSpar kommer ny teknologi, både i forhold til innstallasjonsmetode og ikke minst i forhold til å få ned kostnadene, sier Nesse.

Stiesdal Offshore Technologies tar ledelsen i eierskapet av TetraSpar-prosjektet med 34 prosent av aksjene. Shell New Energies og tyske innogy SE har 33 prosent hver av aksjene.

Hvor mye METcentre lokalt tjener på å leie ut sin konsesjon, ønsker ikke Nesse å gå inn på.

– Metcentre er etablert for å få til tester som denne. Ønsket til eierne våre er at vi skal få til mer aktivitet innenfor offshore vind her lokalt. Pengene vi får i denne sammenheng går til dette arbeidet, sier Nesse.

(saken fortsetter under bildet)

 

Internasjonalt kappløp

Han røper at de jobber med flere andre selskaper som også er interesserte i å teste flytende vindmølleinstallasjoner i havet vest av Karmøy.

– Kontrakten vi nå har signert med Stiesdal betyr minimum fem år med testing av TetraSpar-konseptet, sier han.

Styreleder i Marin Energi Testsenter AS, Simon Næsse, mener dagens nyhetgir Rogaland muligheten til å øke ledelsen i det internasjonale kappløpet om flytende havvind.

– Dette er spennende, ikke minst er det viktig for Haugalandet, som ser ut til å bli startpunktet for havvindsindustrien i Norge, sier Næsse.