Vil strekke kabel til 465 millioner til Storbritannia

Olav Linga i Haugaland Kraft viser frem en fiberkabel.

Olav Linga i Haugaland Kraft viser frem en fiberkabel. Foto:

– Vi får ikke industrien til å etablere seg i regionen uten god infrastruktur på fiber, sier administrerende direktør Olav Linga i Haugaland Kraft.

DEL

NÆRINGSLIV: I sommer gikk Haugaland Kraft, Hatteland, Ryfylke IKS, Lyse, BKK og Smedvig sammen og stiftet selskapet NO-UK Com AS.

Dette med det mål for øye å få på plass en fiberkabel mellom Norge og Storbritannia. En kabel som vil muliggjøre etableringen av globale datasentre i Norge - fortrinnsvis på Vestlandet.

– Vi får ikke industrien til å etablere seg i regionen uten god infrastruktur på fiber. Ved nye etableringer er fibertilgangen nesten like viktig som strømtilgangen, sier administrerende direktør Olav Linga i Haugaland Kraft.

Stor investering

En kabel til Storbritannia vil koble Norge opp mot store deler av verden, fordi Storbritannia allerede har fiberkabel til USA.

– Får vi fiberen til Vestlandet, vil det være en motorvei til omverden, sier Tysvær-ordfører Sigmund Lier (Ap).

Formannskapet i Tysvær hadde saken oppe under tirsdagens formannskap.

– Vi utsatte saken i dag, fordi flere kommuner har signalisert at de ønsker å være med å støtte opp om prosjektet. Derfor vil vi gå i dialog med dem før vi vedtar noe, sier han.

Skulle prosjektet bli en realitet, blir det på ingen måte gratis. I en pressemelding skriver NO-UK Com at det vil ha en prislapp på mer enn 465 millioner kroner.

Samferdselsdepartementet gikk nylig inn for å bevilge 100 millioner kroner til fiber mellom Norge og utlandet i neste års statsbudsjett.

– Det er ikke dermed sagt at vi får penger, men vi ligger langt foran andre i planleggingen, så muligheten er der, sier Linga.

På plass i 2019?

Skulle pengene komme på bordet, kan en kabel være på plass allerede i 2019.

– Norge har naturgitte forutsetninger for å huse store datasentre. Mye og stabil fornybar vannkraft, kalde fjorder og kald luft reduserer det enorme behovet for kjøling av datasentrene. Men hverken Microsoft, Amazon eller andre internasjonale giganter vil etablere datasenter i Norge før et nasjonalt prosjekt med direkte fiberforbindelse ut av landet blir realisert, sier Knut Molaug, daglig leder i Green Mountain, Smedvigs datterselskap, som driver datasenter på Rennesøy i pressemeldingen fra selskapet.

Hordaland og Rogaland fylkeskommuner, samt Haugaland Vekst, Greater Stavanger og Invest i Bergen er også med på prosjektet.

Artikkeltags