Slik mener bedriftene at 2018 blir

Runar Skarstein legger fram konjunkturbarometeret for 2018.

Runar Skarstein legger fram konjunkturbarometeret for 2018. Foto:

I SR-Banks rykende ferske konjunkturbarometer er det fem hovedpunkter. Alle er positive. Men konserndirektøren har en bekymring.

DEL

NÆRINGSLIV: Konjunkturbarometeret baserer seg på spørringer i norske bedrifter – hvordan tror de utviklingen blir framover. Når vi nå står på kanten av 2018 og ser framover, er det positive signaler.

Hovedpunktene i barometeret som regiondirektør Runar Skarstein i SpareBank 1 SR-Bank presenterte onsdag morgen, er følgende:

 1. Bedriftene venter vekst i 2018.
  - På Vest- og Sørlandet venter 71 prosent av bedriftene omsetningsøkning.
 2. Olje- og industribedriftene er mest positive.
  - Leverandørene til oljeindustrien venter høyere priser.
 3. Det er optimisme i alle fylker.
  - Optimismen er større i Hordaland og Agder enn i Rogaland.
 4. Det blir flere jobber og enda lavere arbeidsledighet.
  - I Rogaland venter 57 prosent av bedriftene vekst i antall ansatte i år.
 5. Oppsvinget er robust – bedriftene har økt ordrereserve og lønnsomhet.
  - 63 prosent av bedriftene forventer økt lønnsomhet i 2018. 54 prosent venter økte investeringer.

En liten ripe i lakken: Mens Haugalandet hadde størst positivitet i tredje kvartal i fjor, har flere andre passert oss. Det bekymrer ikke Skarstein i seg selv, men barometeret viser at når det gjelder investeringer, er optimismen spesielt lav i vår region. Det er ikke bra, konstaterer han.

Konserndirektør for økonomi og finans i SR-Bank, Inge Reinertsen, presenterte også de overordnede linjene i verden og Norge. Også der er det meste positivt. Imidlertid er det en bekymring Reinertsen legger vekt på. Det er sentralbankenes kjøp av obligasjoner.

– Dette er finansmarkedenes dop, som skaper avhengighet, sa Reinertsen om sammenlignet med Coca-Cola da de måtte slutte å bruke kokain i brusen sin.

Stor inflasjon er skrekken. Da blir det stor prisstigning og folk med mye gjeld får betydelig økte kostnader.

Rådet fra Reinertsen til folk flest er dermed ikke uventet: Betal ned gjeld. Pass på at du ikke låner mer enn at du kan tåle en renteoppgang.

– For nye lån hos oss er normalen at man skal tåle en renteoppgang på fem prosentpoeng. Det ville vært en voldsom oppgang, som vi ikke venter, men vi har historisk lave renter og de skal opp igjen, sier Reinertsen.

SR-Bank venter at renta kan begynne å krype oppover innen et års tid. Og stikkordet er da «krype».

Egil Severeide i Haugesundregionens Næringsforening oppsummerte. Han la blant annet vekt på torsdagens milepæl: Da sprenges første salve for Rogfast. 90 prosent av de spurte bedriftene lokalt mener dette er en god ting for dem.

– Rogfast endrer Rogaland, sa Severeide.

Severeide fortalte også at han tirsdag sendte ut invitasjon til å melde seg i konkurransen om å bli årets bedrift. Før dagen var omme, hadde det kommet 30 forslag. Det er sjeldent mange, sier Severeide – og tar dette som et tegn på bedre tider.

Severeide mener også at det er vilje blant lokale bedriftseiere til å reinvestere i nye selskaper.

Artikkeltags