570 millioner i overskudd på Karmøy

Fabrikksjef Tom Petter Johansen
Arkivfoto:  Harald Nordbakken

Fabrikksjef Tom Petter Johansen Arkivfoto: Harald Nordbakken

Artikkelen er over 2 år gammel

Hydro Karmøy leverte godt over en halv milliard kroner i overskudd i fjor. Samtidig ble 2017 et trist år.

DEL

INDUSTRI: I sitt 50. år fortsatte fabrikkene på Karmøy å levere gode resultater for Hydro. Fjerde kvartal ble bra, med 136 millioner i overskudd for metallverket og 24 millioner i pluss for valseverket.

For hele året omsatte metallverket for 4,46 milliarder og hadde et resultat på 513 millioner kroner. Det ble produsert 194.754 tonn primæraluminium, og støperiet leverte 175.919 tonn. Valseverket hadde 2,05 milliarder i omsetning og et overskudd på 57 millioner. Der var produksjonen på 88.291 tonn.

Resultattallene er før renter og skatt.

To ulykker gir fjoråret et dystert aspekt. En person døde i april etter en ulykke under byggearbeid på fabrikkområdet. Han var ansatt hos en underentreprenør av Veidekke. To personer ble alvorlig skadet i en lift-ulykke ved metallverket i februar.

LES OGSÅ: Mann omkom i arbeidsulykke på Hydro Karmøy og – Var under opplæring

– Helse, miljø og sikkerhetsarbeid er ferskvare, og vi kan aldri lene oss tilbake. Det viktigste målet vi har er at alle som går på jobb for Hydro skal dra hjem like trygge som da de kom, og det jobber vi systematisk med hver dag, sier fabrikksjef ved metallverket, Tom Petter Johansen, i en pressemelding.

Ny fabrikk

Byggingen av den nye fabrikken preget også fjoråret. I januar startet de første cellene produksjonen.

– Dette er oppstarten av en banebrytende teknologi for produksjon av aluminium som vi har jobbet med i lang tid, og jeg er utrolig stolt av den fantastiske kompetansen og innsatsen i Hydro som har gjort dette mulig. I løpet av våren og sommeren skal vi fullføre oppstarten og komme over i en stabil driftsfase, så det blir fullt fokus på teknologipiloten videre i 2018, sier Johansen.

LES OGSÅ: Nå er produksjonen i gang

Økte kostnader

Hydro uttrykker bekymring over at de må betale mer for å få strøm til anlegget. De viser til et forslag fra Statnett som øker nettariffen for industrien.

– Med dette forslaget vil vi få en ekstrakostnad opp mot 65 millioner kroner i 2020, og i årene etter vil kostnaden øke enda mer. Slike uforutsette ekstrakostnader gjør framtidige investeringer vanskeligere å gjennomføre. Det skaper større usikkerhet om hvilke framtidige kostnader vi skal basere beslutningene våre på, sier Johansen.

Hydro hadde et sykefravær på 4,28 prosent i Valseverket i fjor. Der var 226 personer ansatt i fjor. Metallverkets 522 ansatte hadde 4,49 prosent sykefravær.

LES OGSÅ: Milliardresultat for Hydro – men dårligere enn ventet

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken