Mottar like mye pakker som dagligvarer i førjulstida

I forrige uke mottok Extra på Åkra like mange kubikkmeter pakker som dagligvarer. Det gir utfordringer for bygget, som Coop har ønsket å fornye siden 2005.

DEL

KARMØY: Det lyser overraskelse av butikksjef Per Øyvind Vikse når Bring-sjåfør Leif Arild Paulsen forteller ham hvor mange pakker som kommer til butikken mandag morgen.

– I dag har jeg 11 traller, sier Paulsen, og Vikse regner det kjapt om til i overkant av 20 kubikkmeter.

På lageret er det foreløpig god plass, men når varene kommer klokka 13, bør de fleste pakkene være sortert i hyllene for utdeling. Ellers blir det trangt.

Coop Haugaland kjøpte et gårdsbruk i Åkrehamn sentrum i 2005, og har siden det jobbet for å få reise et nytt bygg. Regionsjef Trygve Vikse forteller at i tillegg til Extra-butikken planlegger de en bygg-butikk, og de to skal samlet ha et areal på over 5.000 kvadratmeter.

– Vi har vært klare for å bygge ganske lenge, sier Trygve Vikse.

I mellomtiden må hans etternavnsbror Per Øyvind Vikse klare seg med de arealene som er. Pakketopper som Black Friday og fram mot jul gjør hverdagen litt ekstra utfordrende.

– Flinke kunder

– Overraskende mange har faktisk hentet pakkene sine i løpet av helgen, sier Per Øyvind, der han skuer utover hyllene i butikken.

Og godt er det. I forrige uke trøblet systemet for Posten, og dermed var oppbemanningen etter Black Friday-bestillingene forgjeves. Snart kommer også julepakkene seilende, men Vikse tror ikke det blir like mange pakker som etter den store netthandledagen i slutten av november.

Uansett blir hyllene fortere tømt enn tidligere.

 

– Folk handler oftere på nett nå enn før, og det skaper en annen dynamikk. Det virker som om folk har faste rutiner, der de handler på nett på søndagene, og det ser vi jo også på tilbudene som er på søndager. Kundene er flinke til å bruke mobilapplikasjoner («apper») for å spore pakken, og henter dem raskt når de er kommet til oss, sier han.

I disse ukene som vi nå er inne i, kommer gjerne Posten innom med ti leveringer på ei uke, mens fem er vanlig.

– Det kommer omtrent en trailer med henger med pakker til oss på ei sånn uke, sier han.

Færre steder å få post

Haugesunds Avis har vært i kontakt med Posten Norge for å få litt mer spesifikk statistikk på hvor mange pakker som kommer til distriktet. Det er vanskelig å hente ut, men pressesjef John Eckhoff forteller at det lørdag kveld lå 21.674 pakker på Post i Butikk (PIB) i Rogaland.

Lokalt er det åtte PIB i Karmøy kommune, sju i Haugesund og tre i Tysvær.

Faktisk er enhetene blitt færre de siste åtte årene, for i 2010 var det ti PIB og ett postkontor på Karmøy. Det merker også Per Øyvind Vikse.

 

– Vi er kanskje den største på Karmøy nå, etter at Stol-posten havnet hos oss. Dette tar jo en del oppmerksomhet, men gir oss også mye i form av at folk kan gjøre flere ting på samme sted, sier Vikse.

Han erkjenner at PIB ga nok mest boost på omsetningen første året, altså i siste halvdel av 2016. Etter hvert må butikken likevel krige mot egne omsetningstall, og Vikse erkjenner at marginene er små.

Per nå har han opp mot 30 personer som fyller de 15 årsverkene butikken har.

Får 500 m² ekstra

Sjøl har 31-åringen ledet butikken i Åkrehamn de siste fire årene. Og drømmen er at nybygget blir klart, gjerne slik at sjåførene helt naturlig kjører rett inn til butikken hans.

– Hvis vi får opp mot 500 kvadratmeter mer, vil betyr mye for oss. Dagens bygg har også en del søyler, som gjør jobben vår litt mer utfordrende, sier han.

Regionsjef Trygve Vikse forteller at i reguleringsplanen ligger det rekkefølgekrav for Coop til å sørge for en veiløsning inn til den nye butikken og til å besørge overvannet. Men det er selskapet beredt på å innfri for å kunne satse i en av Karmøys byer.

– Vi venter bare på en løsning for omkjøringsveien for å gjøre en kraftfull etablering i Åkra sentrum, sier han.

Artikkeltags