Svenskehjelp i mur og is

HOCKEY OG MUR: Jonas Fisk har kontrakter både med byens ishockeyklubb Seagulls og murerfirmaet RB Johannessen AS.FOTO: HARALD NORDBAKKEN

HOCKEY OG MUR: Jonas Fisk har kontrakter både med byens ishockeyklubb Seagulls og murerfirmaet RB Johannessen AS.FOTO: HARALD NORDBAKKEN

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Svenske Jonas Fisk er en av dem som har skrevet lærekontrakt i høst. I byggfag er det ikke nok lokal ungdom.

DEL

Han kom til Haugesund for å spille ishockey, 20-årige Jonas Fisk. Men jobb ville han også ha, og aller helst i det faget han valgte å utdanne seg i hjemme i Leksand i Sverige: Murerfaget.

– Jeg har tre års murerutdanning og ville gjerne fortsette på det jeg har begynt på. To uker etter at jeg flyttet hit fikk jeg jobb, sier Jonas Fisk som vi treffer i solskinn på Solsiden. I leilighetene som bygges ved Karmsundet sør ved bygrensen, har RB Johannessen AS murerarbeid. Dermed er Jonas Fisk her. Han har skrevet lærekontrakt med RB Johannessen og satser på å ta fagbrev.

Ishockeyspillerens utdanning fra Sverige godtas her, som følge av en avtale mellom de nordiske land. Steinar Høyvik ved Opplæringskontor for bygg- og anleggsfag (Byggopp) sier Fisk får godskrevet noe praksis, slik at han slipper med halvannet års læretid. Det vanlige er to års skole, to års lære ute i en bedrift, såkalt 2+2. Høyvik har skrevet lærekontrakt med tilflyttere fra Sverige, Østlandet og Nord-Norge.

– Flere bedrifter her ville gjerne hatt flere lærlinger, men vi har ikke nok. Vi kunne skrevet kontrakt med 15 elever til, om vi hadde hatt dem. For neste år har vi rundt 70 nye kontrakter, og halvparten av dem er fra 2+2-veien, sier han.

Høyvik peker på at flere haugalandske bedrifter har tradisjon for å ta inn lærlinger. Han nevner Risanger & Sønn, der Lene Ristesund er lærling i malerfaget, og Saga Bygg, der Tommy Sirnes er tømrerlærling som eksempler.

En utfordring for opplæringskontorene nå, er at «alle» unge vil ut i Nordsjøen og tjene mye. Høyvik vet alt nå at han har for få lærlinger til å møte bedriftenes behov neste år.

Artikkeltags