– Vi må tørre å snakke om det

SPENNENDE FORSKNING: Karoline Sjøen Andersen omtaler seg selv som haugalending. Hun jobber i Unitech med masteroppgave i nanoteknologi: hvordan fjerne saltlag fra solceller i havbruk.

SPENNENDE FORSKNING: Karoline Sjøen Andersen omtaler seg selv som haugalending. Hun jobber i Unitech med masteroppgave i nanoteknologi: hvordan fjerne saltlag fra solceller i havbruk. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Karoline Sjøen Andersen lurte på om hun skulle våge. Så hoppet hun i det. Kunne ikke la sjansen til å si fra forsvinne når hun hadde et helt knippe skolerådgivere foran seg.

DEL

HAUGESUND: – Det er ikke sånn at om du har gode karakterer, skal rådgivere fortelle at du velge studiespesialisering. Og elever må ikke få tro at en firer ikke er god nok karakter til å gå videre med realfag. Særlig må dere si det til jenter, sa 23-åringen som brenner for realfag, miljø, politikk (Høyre) og Haugalandet.

– Vi trenger realister som tenker nytt for å redde verden, sa Karoline til rådgiverne.

Andersen utfordrer stadig jevnaldrende til å flytte hjem. Vil jo ha dem hit, med kompetansen de har.

Nanoteknologi

Ronny Sætre i Haugaland skole arbeidsliv/Haugaland Vekst valgte å invitere Karoline Sjøen Andersen til å holde foredrag på rådgiversamlingen denne gang. For at de skulle få høre hvordan hun har gjort sine valg, og tilfeldighetene som spiller inn. Dessuten fikk de høre om en masterstudie og forskning som kan bety mye for mange. 

– Lykkes jeg med dette, er det ikke sikkert jeg jobber så lenge i Unitech, spøkte Karoline Sjøen Andersen til latter fra rådgiverne.

Forskningen er innen nanoteknologi, og går, enkelt sagt, ut på å fjerne saltlaget fra glasset på solcellepaneler som skal gi energi til oppdrettsanlegg til havs. Går det som 23-åringen håper, vil hennes funn gjelde vindusruter i all verdens kystnære strøk. Da snakker vi store markeder. Den historien lover vi å fortelle deg mer om.

Tilfeldigheter

I Meieriets møterom handlet det om at rådgivere som skal veilede ungdom på utdanningsveien fikk høre om hvordan Karoline opplevde sin vei til der hun nå er.

Og 23-åringen delte villig, og understreket hvordan hun selv hadde letet og funnet informasjon om studieretninger. Hun spurte og sjekket, leste og funderte, diskuterte det med venner og familie. Karoline kom fra Frakkagjerd ungdomsskole med dans som hobby og en glødende interesse for realfag.

Den har ikke blitt mindre, tvert imot. Forskerklassen på Vardafjell ledet videre til studier i Grimstad og Oslo.

– Tilfeldigheter har også spilt en rolle, slik det jo gjør for de fleste. Det er viktig å være klar over, minnet hun om.

VALGETS KVAL: – Skulle jeg dra til Bergen og satse på olje og gass, eller til Grimstad for å redde verden, sa Karoline Sjøen Andersen da hun humørfylt beskrev sitt studiedilemma for skolerådgivere. Hun viste fram Unitech teknologisenter på Rubbestadneset.

VALGETS KVAL: – Skulle jeg dra til Bergen og satse på olje og gass, eller til Grimstad for å redde verden, sa Karoline Sjøen Andersen da hun humørfylt beskrev sitt studiedilemma for skolerådgivere. Hun viste fram Unitech teknologisenter på Rubbestadneset. Foto:

Kjennskap

En tilfeldighet som avgjør for mange, er hvor kjæresten skal studere. Slik havnet Karoline i Oslo. Og det var iallfall tilfeldig at hun fikk napp i Unitech, der hun i tillegg til masteroppgaven også har fått en deltidsjobb. Onkelen rådet henne til å ringe Gunnar Birkeland, fordi han sikkert kunne gi råd om hvor hun kunne ta en master i nanoteknologi.

– Jeg kvidde meg litt for å ringe, men siden det var så viktig for meg å bo her med kjæresten og ikke flytte vekk, ringte jeg, forteller hun.

Ti minutter senere hadde hun fått avtale om masteroppdrag hos Unitech. En bedrift som satser stort på teknologi i havrommet. 

Interesser og verdier

Siden har hun meldt seg som rollemodell for andre unge, for å fremme realfag. Hun har vært privatlærer i matematikk, både for elever som ville jobbe ekstra for en toppkarakter og for dem som kjempet mot stryk.

– Matte og realfag er ikke skummelt, det er det veldig viktig at rådgivere sier til elevene. Særlig til jenter, sier hun og fortalte at hun gikk på en kraftig smell i matematikk da hun begynte på videregående. Det som hadde vært så lett på ungdomsskolen, ble vrient en stund, før hun «tok» nivået og arbeidsmengden. Sånn må ungdomsskoleelevene få vite, mener hun.

Karoline Sjøen Andersen understreket at det er den unges interesser og verdier som er det vesentligste når utdanningsveien skal velges. Da blir det galt å møte veiledere, enten det er venner og familie eller i skolen, som hevder de må styre i retningen de har best karakterer i.

– Til meg sa folk at jeg måtte satse på olje og gass, det er der de gode jobbene er. En stund ble jeg med på den tankegangen, men så spurte jeg meg selv om jeg kunne stå for det, om det er forenlig med mitt miljøengasjement, sier hun.

I samme retning

At det er lett å bare bli med i samme retning som andre, er en annen sak hun minnet rådgiverne om. Det store flertallet fra hennes russekull dro til Bergen. Ingen valgte Grimstad og Oslo, slik hun gjorde.

Nå håper hun de gjør som henne og kommer hjem igjen fortest mulig.

– Jeg vil jo ha alle de flinke rundt meg her, sier hun.

Selv er Andersen veldig glad for den veien til mastergraden hun fikk sjansen til å gå.

– At jeg gjennom Universitetet i Oslo får muligheten til å bo i Haugesund, få jobberfaring i en spennende bedrift der nyskapning står høyt, og samtidig skrive master i realfag, er helt optimalt, sier hun.

Artikkeltags