Statoil omtalte gasslekkasje som «uønsket HMS-hendelse»

Statoil-bygget på Fornebu.

Statoil-bygget på Fornebu. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

13 alarmer ble utløst da gassen sivet ut på en av Statoils plattformer i desember i fjor. Det ble aldri rapportert som en gasslekkasje.

DEL

NTB: Gasslekkasjen skjedde på Statfjord A i Nordsjøen 8. desember 2016. I en time og 17 minutter sivet gass ut og 13 ulike alarmer gikk av. Samtlige ble ignorert. Det kommer fram i en intern granskingsrapport som Bergens Tidende har fått tilgang til.

Gasslekkasjen, som i hovedsak besto av metan, oppsto i en ventil som hadde hatt gjentatte lekkasjer over ti år. 79 personer var på plattformen da lekkasjen oppsto.

Etter lekkasjen var det uenighet i ledergruppen på plattformen om hvordan den skulle rapporteres. Det er strenge krav i Norge til rapportering av gasslekkasjer. Likevel ble hendelsen til slutt rapportert inn som en «uønsket HMS-hendelse».

– Det verste med denne saken er at man faktisk har forsøkt å skjule hva som har skjedd. Det er svært alvorlig, sier Ketil Karlsen, leder for Industri Energi sitt europakontor i Brussel.

Håndteringen av lekkasjen var så kritikkverdig at Statoil har brukt saken som et eksempel på hva man ikke skal gjøre i slike tilfeller.

Hendelsen ble klassifisert som gul, noe som er tredje høyeste alvorlighetsgrad.

Artikkeltags