Kjempeoppdrag gir 3.000 årsverk

Jan Arve Haugen i Kværner og Torgeir Rød i Statoil signerte kontrakten foran hundrevis av ansatte.

Jan Arve Haugen i Kværner og Torgeir Rød i Statoil signerte kontrakten foran hundrevis av ansatte. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Kværner på Stord skal oppgradere Njord A-plattformen. Kontrakten er verdt 5 milliarder kroner. - Dette gir trygghet, sier ansatte.

DEL

STORD: Njord A ble tauet til Stord i august i fjor. Det var klart at den skulle forsterkes og pusses opp. Nå har Statoil også slått til på en opsjon om oppgradering av den halvt nedsenkbare plattformen. Kværner har oppdraget, og Aker Solutions er underleverandør.

Oppgraderingen skjer på Kværner Stord og vil gi arbeid til om lag 3.000 årsverk. De fleste av disse på Stord, men Aker gjør også arbeid fra andre steder.

Les også:  - Fantastisk for hele regionen

Kontrakten er verdt rundt fem milliarder kroner. Aker Solutions del er på rundt én milliard.

Kontrakten ble signert på Stord klokken 12.30 fredag. Der var også olje- og energiminister Terje Søviknes.

Hundrevis av ansatte var i hallen under begivenheten.

- Vi fikk beskjeden på SMS i dag morges før vi kom på jobb, forteller Rune Sivertsen og Harald Tverborgvik fra Bømlo.

- Dette er kjempegreier og gir trygghet i mange år, sier de.

Ifølge konsernsjef Jan Arve Haugen i Kværner gir arbeidet ringvirkninger tilsvarende 12.000 årsverk i regionen vår, fordelt over fire år.

Full oppgradering

 «Dette er en av de viktigste kontraktene i markedet dette året. Vi er stolte av den tilliten Statoil viser oss ved å gi Kværner oppdraget med å oppgradere Njord A for nye tiår med produksjon», sier Kværners konsernsjef Jan Arve Haugan i en pressemelding.

Kontrakten innebærer en full oppgradering av skrog og plattformdekk, et prosjekt som skal sette Njord i stand til å kunne produsere olje og gass i flere tiår fremover.

«Partnerne i Njord har nådd en svært viktig milepæl i arbeidet med oppgradering av Njord A-plattformen for videre produksjon. Jeg er svært glad for at vi i dag kan signere kontrakten med Kværner på Stord. Arbeidet vil bety betydelige ringvirkninger nasjonalt og regionalt», sier direktør for prosjektutvikling i Statoil, Torger Rød.

Plattformen har vært i drift siden 1997. Dekket ble den gang bygd på Stord.

95 prosent i Norge

«Selv om vi kjenner Njord-plattformen godt fra da vi bygget den, er dette et litt utypisk prosjekt, ved at det er en oppgraderingsjobb som innebærer fjerning av gammelt utstyr og materiell, parallelt med at vi skal fabrikkere og installere nytt. Kværner har lang erfaring med å gjennomføre både nybygg- og demoleringsprosjekter. Det er en kompetanse vi regner med å få utnyttet til fulle i dette prosjektet», kommenterer Haugan.

Han fortsetter:

«Vi forventer en svært høy andel norsk verdiskaping i prosjektet, trolig over 95 prosent. Med unntak av noe innkjøp, så ligger dette an til å bli et så godt som helnorsk prosjekt, som gir stor aktivitet i Hordaland og andre steder på Vestlandet som har vært rammet av oljekrisen de siste årene», sier Haugan.

Kværner har også arbeid på Johan Sverdrup. Kværner sier disse to jobbene også vil gi ti nye lærlingplasser. Fra før har de 160.

Arbeidet skal være ferdig våren 2020.

Artikkeltags