Ny app skal hindre hackere i å få tak i personinformasjon

HAR UTVIKLET NY APP: Alf Kenneth Bråthen i Rosberg AS har utviklet en ny app som skal hindre daglig leder svindel.

HAR UTVIKLET NY APP: Alf Kenneth Bråthen i Rosberg AS har utviklet en ny app som skal hindre daglig leder svindel. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Rosberg System AS har utviklet appen «Verji» som skal gjøre det mulig å sende personinformasjon og fakturadetaljer uten å bli hacket.

DEL

KARMØY: 7. mars skrev Haugesunds Avis om tre bedrifter på Karmøy som hadde fått e-posten sin hacket. Nå har selskapet Rosberg AS som holder til i Kopervik laget en app med det norrøne navnet «Verji» som skal gjøre en trygg kommunikasjon mellom bedrifter og regnskapskontorer mulig.

Hacking av e-postkontoer til bedriftsledere har vært et kjent og stort problem for bankene i mange år. I 2016 tapte Norsk Finansnæring i underkant av 300 millioner kroner på denne svindelen, ifølge Alf Kenneth Bråthen som er daglig leder i Rosberg AS.

– Det er samme framgangsmetode som brukes hver gang, der e-posten til daglig leder eller andre ansatte med betalingsfullmakt i en bedrift, blir hacket. Hackerne får full kontroll over e-postaktiviteten på kontoen. Så sender hackerne falske e-poster, ofte inkludert fakturaer, til regnskapskontorene med beskjed om å betale, forteller Bråthen.

For regnskapskontorene ser det da ut som det er daglig leder i bedriften som er avsender. Videre forteller Bråthen at siden bankene nå har etablert rutiner og tiltak for å forhindre dette, har hackerne beveget seg over til regnskapskontorene.

De som utfører betalinger for sine kunder bør iverksette tiltak for å hindre denne typen svindel.

Umulig å hacke

Appen «Verji» installeres av både daglig leder, og andre med fullmakt til å foreta betalinger for en bedrift og regnskapskontorene slik at kommunikasjonen mellom dem kun foregår gjennom denne kanalen. Meldingene og vedlegg som da sendes i en toveiskommunikasjon er krypterte, det vil si at de er umulige å hacke.

Verji-appen kan ikke lastes ned fra App Store eller Google Play. Kun godkjente brukere får den installert fra Rosberg. Så kan daglig leder i bedriften sende melding til regnskapskontoret, inkludert faktura som vedlegg. Regnskapskontoret kan være trygge på at melding og faktura kommer fra riktig avsender da denne er identifisert og ikke kan manipuleres.

– 25. mai i år kommer det en ny lov i Europa der personinformasjon ikke lenger kan sendes på vanlig e-post. Denne må kun sendes gjennom en kryptert kanal, som for eksempel vår app. Det nye lovverket heter GDPR som står for General Data Protection Regulation, sier Bråthen.

Verji-appen er allerede i bruk av blant annet forsvaret og finansdepartementet.

Foreløpig ingen mistenkte

Politioverbetjent Frode Klausen er etterforskningsleder ved Karmøy lensmannskontor og melder at ikke alt er blitt etterforsket endnå.

– Det er snakk om flere saker, og vi har en dialog med både Kripos og Økokrim, så vi håper at denne dialogen med sentrale organer kan være til god hjelp. Vi har foreløpig ingen mistenkte, sier Klausen.

Han sier også at det har kommet inn et par forhold etter reportasjen i Haugesunds Avis fra 7. mars.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken