Flertall mot sammenslåing i Rogaland

Artikkelen er over 3 år gammel

Hver tredje haugalending mener Rogaland bør slås sammen med andre fylker.

DEL

ROGALAND: Direktørene i næringsforeningene i Bergen, Stavanger, Haugesund-regionen og Stord ber om nye forhandlinger om et stort vestlandsfylke.

«Vi trenger å stå sammen. Norge trenger at vi står sammen. Næringslivet i begge fylker har gitt klare signaler om at de ønsker seg én felles, sterk region på Vestlandet,» skriver Marit Warncke, adm.dir. Bergen Næringsråd; Harald Minge, adm.dir. Næringsforeningen i Stavanger-regionen; Egil Severeide, adm.dir., Haugesundregionens Næringsforening og Anne-Grete Sandtorv, Stord Næringsråd i en felles kronikk i Haugesunds Avis.

– Reform for de feige

Det var forhandlet fram en intensjonsavtale mellom fylkeskommunene i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane om sammenslåing. Fylkestinget i Rogaland sa nei, og derfor er innstillingen fra regjeringen at Hordaland og Sogn og Fjordane slås sammen, men at Rogaland fortsetter som nå.

Dette holder ikke for næringsforeningene.

«En regionreform uten et sterkt Vestlandet, er en regionreform for de feige, for dem som ikke ønsker seg sterke regioner som balanserer Oslo-regionen. Hordaland og Rogaland må tilbake til forhandlingsbordet. For å få det til, etterlyser vi raushet, vyer og reell vilje til å overføre makt og myndighet til de nye regionene,» melder de fire foreningslederne med et tusentall bedrifter på medlemslistene.

56,9 prosent støtter nei-et

Motstanden mot sammenslåing var størst i Sør-Rogaland. I Stavanger mente en del at de kom dårlig ut. På Haugalandet var stemningen mer positiv. Haugesundsordfører Arne-Christian Mohn (Ap) mener at Haugalandet burde vurdere overgang til den nye regionen uansett.

En meningsmåling gjort av InFact for Haugesunds Avis og Stavanger Aftenblad i Rogaland, viser at flertallet i fylket er enig i Rogalands vedtak om å si nei til sammenslåing med andre fylker skulle si nei. 56,9 prosent i et representativt utvalg med drøyt tusen spurte er enig. 22 prosent er uenig i vedtaket, og en nesten like stor andel vet ikke.

Haugalandet vipper mer

På Haugalandet er situasjonen litt annerledes. Nei-støtten er fortsatt størst med 46 prosent, men her svarer 33 prosent at de er uenig i Rogalands nei.

Til sammenligning støttet 57 og 60 prosent nei-et i Stavanger og Sandnes.

Jæren for øvrig er oppe på 65 prosent enighet med vedtaket i fylkestinget, mens 59 prosent i Dalane og Ryfylke sier de er enige om at Rogaland ikke bør slås sammen med andre fylker.

Det er kanskje ikke overraskende Senterparti-velgerne som er mest imot sammenslåing med 72 prosent. Venstre-velgerne er mest uenige i nei-et, med 33 prosent i hele fylket. Deretter følger SV, Høyre og Frp. (For de minste partiene er utvalget lite.)

– Tallene viser nok at det er en frykt for å bli slukt av Bergen, og at denne kampen mellom Stavanger og Bergen er en liten verkebyll. At flere på Haugalandet er for sammenslåing, kan komme av at Haugalandet har en strategisk god plassering når samferdselsprosjekter binder Vestlandet bedre sammen, sier Egil Severeide og viser til beregninger som viser at bedre sammenkobling og felles arbeidsmarked fra Bergen til Stavanger kan gi 40.000 nye arbeidsplasser over ti år, og milliarder i økt verdiskapning.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken