– Jeg antar at noen betalte FSB for å få meg ut av landet

UTVIST: Atle Berge er utestengt fra Russland i ti år. Foto: Torgrim Rath Olsen

UTVIST: Atle Berge er utestengt fra Russland i ti år. Foto: Torgrim Rath Olsen Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Den spionmistenkte Ølen Betong-direktøren Atle Berge kjemper med nebb og klør for å få komme inn i Russland igjen. I mellomtiden administrerer han avdelingen i Murmansk fra Kirkenes.

DEL

Berge og Ølen Betong har investert tungt og gjort stor suksess i Murmansk. Ikke alle ser ut til å sette pris på det.

– Jeg antar at noen betalte FSB for å få meg ut av landet, sier Berge til Barents Observer.

Han ønsker ikke å si hvem han mener sto bak korrupsjonen.

– Jeg må beskytte mine kilder, sier han til avisa.

LES OGSÅ: Atle Berge er spionmistenkt i Russland (#ABO)

LES OGSÅ: «Med dette skal vi få frem alt vi vil ha,» skal FSB-agenten ha sagt mens han viste fram sprøyte og flasker til Atle Berge

Mener Berge er spion

Siden juli har forretningsmannen blitt nektet innreise til Russland. Ifølge Berge, hevder FSB han ble engasjert i «å samle informasjon» og at hans 10-års utvisning er legitim.

Nordmannen kaller påstandene absurde og kjemper videre for en retur til Russland.

Berge har i løpet av de siste åtte årene utviklet Ølen Betong til å bli det største norske selskapet i Murmansk. Det er investert store summer i nye industrianlegg og en stor kontrakt ble landet med gasselskapet Novatek, for produksjon av betongmoduler til Yamal LNG-prosjektet.

I det siste har Ølen Betong har lagt inn bud for nye kontrakter som en del av Novatek sine prosjekter «Kola Yard» og «Arctic LNG-2».

Fem brev til Putin

Berge har skrevet fem brev til presidentadministrasjonen. Et sjette brev er snart på vei.

– Det kan ta form av et åpent brev, sier han.

Problemet er at brevene havner i stor bunke med andre forespørsler som sendes til den russiske presidenten fra hele verden. Hvis du vil ha et gjennombrudd, må noen i presidentadministrasjonen plukke brevet ut av haugen og bringe det til presidentens bord.

– Vi har leid en russisk ekspert, som kan være i stand til å komme gjennom til Kreml, og vi vurderer å sende inn et søksmål, sier Berge.

Samtidig administreres Ølen Betong i Murmansk fra den norske siden av grensen. Selskapet holder regelmessige møter med sine russiske ansatte i Kirkenes. Det er ikke en løsning for det lange løp.

– Situasjonen kan ikke fortsette som dette for alltid. Innen utgangen av året må vi ta en avgjørelse om vi skal gå frem, sier forretningsmannen til Barents Observer.

Artikkeltags