– Nå blir det tøft å være mus på Vea

GLEDER SEG: Trond Sund håper på familieforøkelse i den røde uglekassen i bakgrunnen.

GLEDER SEG: Trond Sund håper på familieforøkelse i den røde uglekassen i bakgrunnen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Et kattuglepar har lagt to egg i en uglekasse på Karmøy, og skal sørge for sakte-TV av ypperste kvalitet de kommende månedene.

DEL

KARMØY: Det er i hvert fall planen, når Trond Sund (37) nå har rigget til med kamera i uglekassen rundt hundre meter fra huset på Vea.

– Jeg tenkte at dersom folk kan sitte hjemme og følge med på togturer og båtreiser minutt for minutt, så må jo dette være spennende, sier han.

Livet i fuglekassen blir sendt direkte på Haugesunds Avis utover våren. For Sund har prosjektet allerede blitt nokså omfattende.

– Kona sier jeg bruker mer tid på dette enn på familien. Hun overdriver nok litt, men det er jo utrolig fascinerende, sier han.

Mislykket

Det er ikke første gang Sund sender direkte fra uglekassen. I 2016 gikk han, Haugaland Kraft og Haugesunds Avis sammen om en slik løsning.

– Det ble ganske mislykket. Vi hadde ikke lyd på kameraet, og kunne ikke filme etter at det var blitt mørkt. Ikke kom det noen egg, heller. Vi hadde gått ganske hardt ut, og fallhøyden ble desto større. Men denne gang har jeg troa. Nå har vi lyd, og kan filme om natta. Og eggene ligger jo der allerede, forteller han entusiastisk.

FASCINERT: Trond Sund har brukt mye tid foran laptopen etter at uglene flyttet inn.

FASCINERT: Trond Sund har brukt mye tid foran laptopen etter at uglene flyttet inn. Foto:

Dersom alt går etter planen, blir samboerparet i uglekassen tobarnsforeldre rundt påsketider.

– Nå blir det tøft å være mus på Vea, slår Sund fast.

For kattuglene har stor appetitt. Når uglemor nå ligger og ruger på eggene, bruker samboeren kvelder og netter til å fange mat til dem begge.

Det går i mus, rotter, småfugler og padder, ifølge Sund. Naturlig nok vil næringsbehovet etter hvert dobles, dersom klekkingen er vellykket.

Angrepet

37-åringen har ikke våget å titte ned i uglekassen etter at eggene kom.

– Nei. Vi gjorde det i en annen kasse vi hadde oppe i hogget her. Da kom ei av uglene fykende, helt lydløst, og plantet klørne i nakken på meg. Så det gjør jeg ikke igjen, sier han.

Han håper tilgangen på en direktesending fra uglekassen kan bidra til økt interesse for arten, som har et vingespenn på rundt én meter.

– Og naturen generelt. Jeg opplever at vi distanserer oss stadig mer fra alt det fantastiske som skjer i naturen rundt oss. Kanskje dette kan hjelpe litt?, spør han.

Kattugle

  • Vekt som ei kråke, ca. 450-600 gram
  • Kroppslengde på ca. 40 centimeter
  • Hunnen er markert størst
  • Typisk nattugle - sitter gjerne stille på dagtid
  • Legger 2-6 egg i slutten av mars/begynnelsen av april
  • Eggene ruges i 28-30 døgn
  • I Norge er den mest tallrik langs kysten

Kilde: Store Norske Leksikon

    Artikkeltags