Gå til sidens hovedinnhold

Meteorsverm skal lyse opp førjulshimmelen

Artikkelen er over 2 år gammel

Fredag 14. desember vil det være gode muligheter til å se en stor meteorsverm kalt Geminidene.

[BERGENSAVISEN]: – På bestemte tider av året kan vi oppleve meteorer eller stjerneskudd i store antall. De plutselige lysstripene skyldes små kosmiske partikler som kommer inn i jordatmosfæren i ekstrem hastighet, sier astronom Jan-Erik Ovaldsen.

Han er mannen bak nettstedet Himmelkalenderen, som omtaler astronomi og himmelbegivenheter.

– Geminidene er en av de flotteste og mest pålitelige av alle årvisse svermer, forutsatt at man har flaks med vær og månefase. Været får bli som det blir. Årets sverm vil i all hovedsak finne sted uten plagsomt månelys, og det er et stort pluss.

Geminidene dukket for første gang opp i 1862, og er et årlig fenomen. Ifølge astronomen kan meteorsvermen sees fra hele landet, og det er ikke behov for stjernekikkert.

– Det eneste forbeholdet er været. Yrs langtidsvarsel for Bergen ser faktisk ganske bra ut. Håper dere får klarvær!

I Norge er det størst sjanse for å se Geminide-meteorer natt til fredag 14. desember, og da spesielt i timene før morgengry, og deretter fra rundt klokken 20 fredag kveld og videre utover kvelden og natten.

Meteoritt eller meteor?

Meteor, glødende luft og gass som sees som en lysstripe på himmelen. Dette opptrer når en meteoroide trenger inn i atmosfæren. Dette kalles også et stjerneskudd.

En meteoroide er et legeme fra verdensrommet.

Hvis massen fra verdensrommet er forholdsvis stor, trenger meteoroiden dypere inn i atmosfæren. Den kalles da en ildkule og kan være meget lyssterk. Man kan da se sterke lys- og fargevariasjoner, og det ender med en eksplosjon noen kilometer over bakken.

Meteorer opptrer enkeltvis og i skurer. Sistnevnte er også kalt meteorsvermer.

Kilde: Store norske leksikon

 

Måneshow på nyåret

21. januar er det ventet en total måneformørkelse. Formørkelsen skjer samtidig som det er varslet såkalt supermåne, og dermed er den ekstra spesiell.

– Denne utgaven blir for øvrig litt spesiell fordi den inntreffer mens det er såkalt supermåne. Jeg har gått nøye gjennom alle 28 måneformørkelser fra nå og frem til og med 2030, og det er hele ti år til neste gang vi får en like fin total formørkelse i Norge. Med andre ord, benytt sjansen om du kan!

Kommentarer til denne saken