Flere nordmenn svindler til seg trygdeytelser i utlandet

Magne Fladby, seksjonssjef Nav kontroll, sier Nav i fjor anmeldte 169 personer for å ha svindlet til seg trygdeytelser i utlandet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Magne Fladby, seksjonssjef Nav kontroll, sier Nav i fjor anmeldte 169 personer for å ha svindlet til seg trygdeytelser i utlandet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

OSLO: Nav anmelder stadig flere nordmenn for å svindle til seg trygdeytelser mens de oppholder seg i utlandet. Nav mener det ble svindlet for minst 50 millioner kroner i 2015.

– I 2015 anmeldte vi 169 personer for trygdesvindel i utlandet. Dette er dobbelt så mange som vi anmeldte for tre år siden, sier seksjonssjef i Nav, Magne Fladby, til NRK.

Nav mistenker disse for å ha svindlet staten for titalls millioner kroner for å ha mottatt ytelser i utlandet, mens de skulle ha bodd i Norge.

– Vi mistenker disse for å ha svindlet til seg 50 millioner kroner. Halvparten av disse personene har vi anmeldt for svindel med arbeidsavklaringspenger. En tredel er dagpenger, sier Fladby.

Gjennomsnittsbeløpet i hver sak som Nav har anmeldt er 300.000 kroner, men Fladby tror ikke de tar alle som forsøker å svindle til seg ytelser.

– Det vil være naivt å tro at det ikke er mørketall. Men hvor store disse mørketallene er kan vi ikke si noe om, sier seksjonssjefen.

For å fange opp flere av svindelforsøkene har Nav opprettet en egen etterforskningsgruppe. Fladby ønsker ikke å kommentere kontrollmetodene i detalj, men sier at valutaregisteret er til god hjelp for Nav.

– Det viser transaksjoner som foretas i utlandet, og sånn sett så ser vi at vedkommende bruker penger i utlandet.

Artikkeltags