ELDRE PÅ NETT: Han er en av lederne for datakursene som arrangeres på Havnaberg Eldresenter i Haugesund.

På kurset for de viderekommende databrukerne er det fire menn og fire kvinner når Haugesunds Avis stikker innom.

HAR DU TIPS? KONTAKT OSS HER!

- Jeg har ofte tenkt at nå vil jeg gi meg som leder for datakursene, men så er det jo så mange kjekke damer her, smiler Einar Vestvik (78).  

- Mer peiling i dag

Han er med på Frank Larsen sitt kurs for viderekommende, men er også selv leder for datakurs på Havnaberg.
 
Han mener de eldre har mye mer peiling på data og internett i dag enn de hadde for bare noen år siden.
 
 
I dag har mange egen PC og de har vært på internett før de kommer på kurs, sier han.
 

Eksplosjon blant eldre

Fra 2004 til 2008 har eldres bruk av internett økt kraftig. Mens det i 2004 kun var ni prosent av de i aldersgruppen 67–79 år som var på internett, var prosentandelen fire år senere 29.

I samme tidsrom økte antall minutter brukt til internett en gjennomsnittsdag fra tre til 17 minutter, viser tall fra Norsk mediebarometer 2008.

Ikke eget datarom

Havnaberg Eldresenter har arrangert datakurs siden 1999. Siden den gang har 300 eldre deltatt på kursene. I dag er det et eget datarom på senteret, men det benyttes kun til kurs.
 
Det har vært veldig få forespørsler om å få et eget datarom som kan benyttes av de som er innom her, sier daglig leder Anne Karin Lindø.
 
En ringerunde til de fire omsorgssentrene i Haugesund viser at heller ikke der er det egne datarom eller arbeidsstasjoner beregnet på PC-bruk for beboerne.
 
- Vi har fått lagt opp et internettpunkt i storsalen, men arbeidsstasjonen er ikke på plass ennå. Etterspørselen etter det har vært liten, men jeg vil tro det kommer etter hvert, sier enhetsleder Pernille Lysaker ved Vardafjell omsorgssenter.
 

- Som å ikke ha vann og strøm

Ingeborg Moræus Hanssen (71) er styreleder i Seniornett. Hun reagerer på at omsorgssentre i Haugesund ikke har datarom.
 
- Har de ikke innlagt vann eller strøm heller? Det er mye servietter, duker og kos, men det er kanskje de som bor der som hadde trengt internett mer enn noen, mener hun.
 
Moræus Hansen mener eldre ikke er flinke nok til å lære seg nettbruk.

 - Et svik

-Vi lever i en tid der det er bestefar som sitter på fanget til barnebarnet og ikke omvendt. Det går så fort fram at vi faller av i svingene. Men å ikke lære seg internett er et svik mot barn, barnebarn og seg selv. Mange eldre er for bedagelige og redde. Internett er rett og slett nøkkelen du må ha med deg om du skal ut og reise eller i banken, sier hun.
 
Moræus Hansen mener eldre går glipp av tiden de lever i, om de ikke lærer seg data og bruk av internett.
 
- Jeg tror de blir mer ensomme og eldre. Men det verste er at barnebarna ikke interesserer seg for dem, for de fanger ikke opp tonen og signalene hos de unge. Og nettet trenger også de eldre. Samfunnet skal ikke bare bli styrt av 40-åringer, sier Moræus Hansen.
 

Snakker med barnebarnet på Skype

Tilbake på Havnaberg ser Marit Løvvig (72) og de andre kursdeltagerne på en powerpoint-presentasjon av Italia-turen til Bjørg Brummenæs (77). Med italiensk musikk i bakgrunnen vises feriebildene på lerretet.

Løvvig var i 12 år Stortingsrepresentant for Høyre i Rogaland. Hun forteller at hun var den aller første som fikk PC på Stortinget i 1978.

  - Utviklingen har vært fantastisk. Nå snakker jeg med barnebarnet mitt i USA på Skype og får sett han ofte mens han studerer der, sier hun.
 
Bjørg Brummenæs (77) syns det er praktisk å kunne bestille fly- og bussbilletter på internett.
 
- Og jeg har funnet mange gode mat- og strikkeoppskrifter. Jeg har meldt meg på kurset fordi jeg mener det er viktig for meg å lære dette, sier hun.
 
Og e-posten sjekker samtlige daglig.
 
- Oscar (kursleder, red.anm.) sier vi må sjekke e-posten like ofte som vi sjekker postkassen, forteller Løvvig.