NETTSAMFUNN: De siste årene har det poppet fram en rekke nettsamfunn for barn og unge. Noen av dem er beregnet på små barn - helt ned i fire år.

Nettsamfunnene er populære. Mange barn bruker mye tid på å møte andre i virtuelle samfunn på nett.

- Stort sett positivt, mener SINTEF-forsker Petter Bae Brandtzæg som har forsket på barn og unges mediebruk.
 

Får bedre kontakt med venner


- Nettsamfunn har gjort det enkelt for barn å holde kontakt med hverandre, noe som fører til at de får bedre kontakt med venner. Og det er jo positivt. Det øker selvtilliten. Ikke minst ser vi at barn med funksjonshemninger får et større sosialt nettverk gjennom nettsamfunnene, påpeker Brandtzæg.

HAR DU TIPS? KONTAKT OSS HER

Han får full støtte fra stipendiat Elisabeth Staksrud ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo.

- Det er mange positiv sider ved at barn er deltakere på sosiale nettsteder.
Det er ikke alltid en har eller får så god kontakt med de en går i klasse med. Å da å ha et utvidet vennenettverk på nettet er strålende, mener Staksrud.

Petter Bae Brandtzæg understreker at det er viktig at foreldre orienterer seg og setter seg inn i hva som skjer på de ulike nettsamfunnene.

- Det er et stort sprang mellom Panfu og Deiligst, for å si det sånn, sier Brandtzæg.

Lokker barn til å bruke penger

Elisabeth Staksrud påpeker at det er stor forskjell i hvordan de ulike nettsamfunnene ivaretar rettigheter barn har som forbruker.

- På goSupermodel blir jenter lokket til å betale reelle penger for en digital kåpe. Noen uker senere er kanskje kåpen fjernet fordi kolleksjonen har gått ut. Det ville aldri vi som voksne forbrukere akseptert, påpeker Staksrud.

LES OGSÅ: DETTE BRUKER VI NETTET TIL

Reagerer ikke på henvendelser

På oppdrag fra EU-kommisjonen har Staksrud gjort en evaluering av de 25 største nettsamfunnene i Europa, blant annet i forhold til hjelpetjenesten nettsamfunnene tilbyr.

- Vi testet hjelpemekanismene ved å opprette en profil som et barn og så ta kontakt med hjelp-tjenesten og fortelle at jeg hadde opplevd noe i nettsamfunnet som hadde gjort meg redd og med et spørsmål om hva jeg burde gjøre, forteller Staksrud.

Resultatet var nedslående. Bare sju av nettsamfunnene svarte innen kort tid.
Ytterligere to nettsamfunn svarte innen en uke.

- Over halvparten svarte ikke i det hele tatt, forteller Staksrud.

Ingen kvalitetssikring

Hun forteller at resultatet er ekstra nedslående siden de 25 nettsamfunnene i undersøkelsen har uttalt at de ønsker å opptre korrekt og har sågar signert en avtale med regler å forholde seg til.

- I tillegg vrimler det av nettsamfunn som ikke har forpliktet seg til noen slik avtale. Ingen av de norske for eksempel. Her finns det liten kvalitetssikring, sier Staksrud.
 
Under kan du sette deg inn i hva de ulike nettsamfunnene går ut på. I tillegg har Haugesunds Avis bedt BarneVakten.no gi en vurdering av de mest populære nettsamfunnene.

PANFU

panfu

Panfu retter seg mot barn fra fire år og oppover. Her er medlemmene en pandabjørn, og de møter hverandre for å spille, innrede pandaboligen, snakke med hverandre, og delta på Panfu-skolen. Det er mulig å spille gratis, men enkelte aktiviteter krever et betalt medlemskap.

Barnevaktens vurdering:

PLUSS:
• Alt er på norsk, og det er grei foreldreinformasjon.
• Panfu annonserer med support hverdager mellom 10 og 13, og de setter sikkerhet høyt.

MINUS:
• Som registrert bruker får man flere ”nyhetsmailer” i uken som kan oppleves som masete.
• Medlemskap man eventuelt inngår er løpende, og man må dessverre selv huske å aktivt si det opp.

goSUPERMODEL

gosupermodel

 goSupermodel har fire forskjellige spill som medlemmene kan spille og konkurrere mot hverandre i. Man kan også snakke med andre brukere i forum, sende private meldinger til dem, shoppe i butikker, gå til frisør og sminkesalong. I tilegg til dette er det også en funksjon som gir brukerne mulighet til å designe sitt eget rom. Hver bruker får tildelt et rom som hun kan innrede som hun vil, men dette koster goPenger, som er valutaen på goSupermodel. I disse butikkene handler man med goPenger, som man har vunnet i de fire spillene. GoPenger kan også kjøpes for ordentlige penger.

Barnevaktens vudering:

PLUSS:
• All informasjon er på norsk.
• Det brukes mye tid på å spre gode holdninger og informasjon til brukerene både om nettvett, passord og at mobbing er strengt forbudt.
• Henvendelser fra brukere blir tatt på alvor.
• Ukentlig kjøpsgrense på kr 70 som nullstilles hver mandag.
• Spillet har fått ”pegi online-merket” og det forplikter de som drifter nettstedet til å jobbe aktivt for et godt miljø på nettstedet.

MINUS:
• Veldig fokus på utseende, klær og statusjag.
• På veien opp til berømmelse og anerkjennelse, er det en fordel å ha ekte penger å rutte med.
• GoPenger skaffer man seg via diverse alternative medlemskap. Man kan velge om man vil ordne det med fasttelefon, mobiltelefon eller kredittkort.
• Provoserende at jentene blir fratatt klær og utstyr med det argumentet at tingene de har kjøpt for ekte penger er blitt utslitt. Dette opprettholder driven etter å skaffe seg nye ting og klær, og kanskje bruke mer penger i spillet. 

HABBO

Habbo

Habbo er et virtuelt hotell der ungdommer omgås sosialt via en figur som alle må lage seg. Aldersgrensen er 12 år, men ingen sjekker alderen. Det virtuelle hotell har "offentlige" rom laget av Habbo, som alle spillere kan chatte i, og private rom laget av spillerne. Ungdommene kan også møblere rommene med virtuelle pynteting og møbler og de kan passe og adoptere et ”kjæledyr”. Til det trenger spillerne habbomynter. Habbomynter kjøpes ved bruk av hjemmetelefon, sms eller kredittkort.


Barnevaktens vurdering:


PLUSS:
• Har 12 års grense, og kan yngre barn får ikke logge inn – med mindre de lyver på alderen.
• Mye gøy å finne på og man kan være kreativ og skapende på mange måter i spillet.
• En dag i uken kommer Røde Kors med bussen sin og kjører inn fremfor hotellet. Da kan man gå inn i bussen og snakke med voksne som jobber i Røde Kors. Her diskuteres det ulike tema, og barn kan være fortrolig med voksne de kan stole på.
 

MINUS:
• Habbomynt er altfor lett å skaffe seg via fasttelefon eller mobil. Dessverre er det mange eksempler på barn som har fått regninger på flere tusen kroner fordi man brukte fasttelefon eller mobil til å handle med.
• Barnevakten har også fått flere henvendelser fra familier som opplever det vanskelig å få ordnet opp i saker med Sulake som eier og tjener mye penger på barn på Habbo i mange land.
• Brukere på Habbo blir også brukt i diverse markedsundersøkelser som dukker opp i spillet, og det finnes reklame på Habbo.
 

 CLUBPENGUIN

clubpenguin

Club Penguin lager barnet en pingvin og i spillet kan en møte og snakke med andre pingviner eller spille spill sammen. Spillet kan spilles gratis, men det er mulig å ha et betalt medlemsskap. Da er det mulig å kjøpe klær og ting til å ha i igloen. Club Penguin har ingen aldersgrense, men uttaler at målgruppen er barn mellom 5 – 15 år.

Barnevaktens vurdering:


PLUSS:
• Koselig barnespill på nettet hvor man lager seg en pingvin som man kan gå rundt med i ulike landskap, være med på kjekke ting og spill og snakke med andre.
• Det er Disney som står bak spillet og de har unge brukere fra hele verden i spillet.
• Barn får god trening i engelsk, som er språket man kommuniserer på så sant man ikke møter på norske, danske og svenske pingviner.
• Det er oversiktlig og god foreldreinformasjon i spillet
• Medlemskap kan kun skaffes og betales via kredittkort, ikke via mobil eller fasttelefon.
• Det er dessuten status i spillet å bli spion. Det betyr at man blir forfremmet til å være en slags agent som er med på å passe på at alle pingviner er snille med hverandre.


MINUS:
• Ulempen med Club Penguin er at det kan være vanskelig å forstå spillet siden alt er på engelsk.
• På Club Penguin kan man kose seg uten å bruke penger, men hele tiden blir man påminnet alle fordelene man får som medlem. Det er områder hvor man ikke kan gå, spill man ikke kan spille osv.
• Medlemskapet er løpende og må aktivt stoppes av brukeren.