De streikende NRK-journalistene hevder ledelsen beordret en medarbeider til streikebryteri 17. mai, men juridisk direktør Olav Nyhus mener NRK er på trygg grunn.

Hendelsen førte til en demonstrasjon utenfor Marienlyst fredag ettermiddag.

– Vi har et glassklart tilfelle av streikebryteri under sendingen 17. mai, sier streikeleder Jarle Roheim Håkonsen til NTB.

I tillegg reagerer journalistene på det de beskriver som en lang rekke gråsoneforhold.

Klagesak

Den konkrete saken handler om at en NRK-medarbeider som er organisert i Tverrfaglig Forening (TF), og som altså ikke er i streik, skal ha blitt beordret til å ta på seg oppgavene til en streikende journalist.

Gråsone-sakene handler om innslag som er produsert før streiken, og som sendes som om de går direkte.

– Journalister blir kontaktet med spørsmål om de er streikebrytere, sier Roheim Håkonsen.

– Helt trygg

Direktør for NRKs juridiske avdeling, Olav Nyhus, mener NRK har sitt på det tørre.

– Vi er helt trygge på at det ikke foreligger tilfeller av streikebryteri. Ingen medarbeidere har gjort en jobb som ikke ligger innenfor deres funksjon, sier Nyhus til NTB.

Han beklager påstanden om streikebryteri som NRK-ledelsen mener fremsettes på sviktende grunnlag.

– Vi ber NRKs streikende journalister respektere at vi har 1.700 medarbeidere som ikke er i streik, og som både har en rett og en plikt til å gjøre jobben sin uten å bli møtt med slike påstander, sier Nyhus.

Mistet seere

Samtidig reagerte 280.000 seere med å vende ryggen til NRK nasjonaldagen. 188.000 seere i snitt gjennom 17. mai-sendingen er 60 prosent lavere enn for et år siden.

TV 2 ble på sin side markedsvinner med en tredobling av seertallene fra i fjor og en markedsandel på 54 prosent i målgruppen 10–79 år.

NRK kutter lørdagens rojale bryllup mellom prins Harry og Meghan Markle med en halv time i hver ende til totalt tre timer, og bildene fra Storbritannia vil ikke bli kommentert, opplyser NRK fredag.

Økonomisk tap

I tillegg til seerflukten, rammes NRK også økonomisk av journaliststreiken.

Ifølge Dagens Næringsliv sparer NRK 4 millioner kroner hver dag de 1.700 NJ-organiserte journalistene streiker.

Dette er likevel mindre enn det kanalen taper som følge av at pågående produksjoner må forskyves i tid, sier økonomidirektør Andreas Norvik til avisen.