Storaksjon mot byggeplasser

Artikkelen er over 2 år gammel

A-Krim Rogaland hadde en omfattende aksjon mot byggeplasser i det private markedet 17. og 18. april.

DEL

BYGG: Aksjonen og kontrollene var rettet mot firmaer brukt av private utbyggere, der det ble sett etter brudd på arbeidsmiljøloven, svart økonomi, trygdesvindel, ulovlig arbeidskraft og utnyttelse av sårbare arbeidstakere.

Sør-Vest politidistrikt opplyser i en pressemelding at kartleggingen viste at flere firma beveget seg utenfor lover og regler.

– Det store flertall av firmaene innen bygg i privatmarkedet er seriøse. Imidlertid er det en altfor stor gruppe som beveger seg i gråsonen og i det helsvarte markedet, sier Gro Ellingsen, felles talsperson for A-krim Rogaland, i pressemeldingen.

De opplyser at de møtte virksomheter som var knyttet til organisert kriminalitet. Et positivt funn var det var langt færre avvik med HMS-kort i år enn i fjor – der nedgangen har gått fra 45 til 27 prosent.

Det var også færre helt uregistrerte virksomheter sammenlignet med tidligere kartleggingsaksjoner.

– Alle tall er ikke gjennomgått og analysert, men inntrykket er at kriminaliteten i privatmarkedet i Rogaland kan være på vei ned. Samtidig er det altfor mange ulovligheter i bransjen til at vi på noen som helst måte kommer til å redusere innsatsen mot arbeidslivskriminalitet, sier Ellingsen.

A-Krim Rogaland er et tverrfaglig samarbeid mellom fem offentlige etaterer som siden 2015 har jobbet med å bekjempe arbeidsmarkedet i Rogaland.

Etatene som deltar i samarbeidet er Arbeidstilsynet, Skatteetaten, Sør-Vest politidistrikt, NAV og Kemneren i Stavanger. Andre offentlige kontrolletater blir koblet på i enkeltsaker.

Jon Dagsland, leder for kommunikasjonsstaben på politihuset i Stavanger, opplyser at denne kontrollen var rettet mot firmaer i sørfylket.

FAKTA

Foreløpige resultater i Rogaland viser:

Antall kontrollerte boliger med byggeaktivitet: 163

Antall arbeidere påtruffet/kontrollert: 376

Antall kontrollerte virksomheter: ca. 200

Avvik på HMS-kort: 101 personer, nærmere en tredjedel av det totale antallet kontrollerte)

Byggestans pga. farlig arbeid uten sikring: 16 steder

Stans på farlig utstyr: 3 steder

Bortvisninger etter politiloven: 10

Virksomheter som ikke er mva.-registrert (kan indikere helsvart arbeid): 8

Virksomheter med manglende mva.-oppgaver: 3

En varebil inndratt

NAV jobber med flere saker knyttet til mulig trygdesvindel

Skatteetaten har identifisert flere saker med mulig skatteunndragelse

Kilde: A-Krim Rogaland

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken