603 statsborgerprøver i Rogaland

Artikkelen er over 2 år gammel

2017 var det første året de som ønsker å bli norske statsborgere måtte bestå en statsborgerprøve. I løpet av fjoråret ble det avlagt 603 statsborgerprøver i Rogaland.

DEL

ROGALAND: Resultatene viser at 78 prosent av prøvene i Rogaland ble bestått. Det er høyere enn landsgjennomsnittet. Stavanger og Sandnes arrangerte flest prøver i fylket.

I hele landet ble det avlagt 6.016 statsborgerprøver i 2017. 71 prosent av prøvene ble bestått. Flest kandidater tok prøven i Oslo, hvor 1.036 prøver ble avlagt. Enkelte har avlagt prøve mer enn en gang.

– 2017 var første året at Statsborgerprøven ble arrangert. Uten tidligere resultater å sammenligne med er det vanskelig å si om et landsgjennomsnitt på 71 prosent bestått er et godt resultat, sier Kompetanse Norge-direktør Gina Lund.

Krav til opplæring

For å bli norsk statsborger må utlendinger oppfylle ulike krav. Fra 1. januar 2017 endret Stortinget statsborgerloven slik at det ble krav om bestått en prøve i samfunnskunnskap på norsk for å søke statsborgerskap.

I tillegg til å dokumentere kunnskaper om det norske samfunnet, må de som ønsker å bli norske borgere dokumentere språkferdigheter på minimum A2 i norsk muntlig. Det er også krav om gjennomført opplæring i norsk eller norsk og samfunnskunnskap. I tillegg stilles flere andre krav, avhengig av hvem som søker. 

44 prøver i Karmøy

I Haugesund ble det i fjor avlagt 17 prøver, og 76 prosent fikk bestått. I Karmøy ble det avlagt 44 prøver, 61 prosent besto prøven. Tallet for Sauda er 13, og alle fikk bestått. Tallet for Vindafjord er sju, men det er ikke oppgitt hvor mange som har bestått. I kommuner med under 10 avlagte prøver vises ikke beståttandelen av personvernhensyn.

Artikkeltags