Kutter den første stålplaten i dag

KUTTET: Torsdag ble den først stplplaten kuttet i del  2 av Johan Sverdrup-feltutbyggingen.

KUTTET: Torsdag ble den først stplplaten kuttet i del 2 av Johan Sverdrup-feltutbyggingen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

I dag kutter Kværner og Aker Solutions den første stålplaten til fase 2 av Johan Sverdrup-feltutbyggingen.

DEL

STORD: I dag kuttes den første stålplaten til andre fase av anlegget som blir en av landets største inntektskilder de kommende tiårene. Platen, som kuttes på Stord, skal anvendes på en brostøttemodul som skal ligge der den nye broen lander på stigerørsplattformen til Johan Sverdrup.

Det opplyser Kværner i en pressemelding.

– Fase 2 av Johan Sverdrup blir realisert gjennom godt samspill mellom Equinor og norsk leverandørnæring for å redusere utbyggingskostnadene betraktelig. Det betyr enda større verdiskaping for Norge gjennom både industriutvikling og sysselsetting over hele landet, og det inkluderer betydelige inntekter fra framtidig produksjon av olje og gass, sier Karl-Petter Løken, konsernsjef i Kværner.

Har 500 mann i sving på det meste

Toppbemanningen til Kværner på prosjektet vil være rundt 500 personer og for Aker Solutions på rundt 300.  Men inkludert ringvirkninger for underleverandører, tjenesteleverandører og lignende forventes kontrakten å gi arbeid til rundt 2.000.

Kværner skriver i pressemeldingen at de delene av Johan Sverdrup-feltet som bygges ut i fase 1 vil starte produksjonen i 2019, mens delene i fase 2 starter produksjonen i 2022. Fase 1 inkluderer fire plattformdekk som står på stålunderstell, der Kværner er leverandør av ett av dekkene og tre av understellene. Fase 2 inkluderer et nytt plattformdekk på stålunderstell, samt den nye store modulen som Kværner skal levere sammen med Aker Solutions. Kværner er også leverandør av stålunderstellet som skal bære det nye plattformdekket til prosessplattformen til fase 2.

Sverdrup-avtale ga Kværner-hopp på Børsen 

– Johan Sverdrup er ikke bare det viktigste prosjektet for Kværner de seneste årene, det er også Norges største industriprosjekt i nyere tid. Kværner er en svært stolt bidragsyter til trygg og forutsigbar gjennomføring av dette gigantprosjektet, samt de enorme ringvirkningene og verdiene det skaper over hele landet, sier Karl-Petter Løken. 

KONSERNSJEF: Karl Petter Løken konserndirektør Kværner as. Foto: Terje Størksen

KONSERNSJEF: Karl Petter Løken konserndirektør Kværner as. Foto: Terje Størksen

Kontrakt på 3,4 milliarder

For fase 2 av prosjektet skal ASK JV, som består av Kværner i et 50/50 fellesskap med Aker Solutions, blant annet stå for prosjektering, innkjøp og bygging av en 5 000 tonn tung modul med nye systemer.

Kontrakten er totalt på rundt 3,4 milliarder kroner, og omfatter i tillegg modifikasjonsarbeid på feltsenteret, samt installasjon- og integrasjonsarbeid.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken