Endelig kommer sommervarmen

ÅKRASANDEN: Fra midten av neste uke blir det bra temperaturer her.

ÅKRASANDEN: Fra midten av neste uke blir det bra temperaturer her. Foto:

Av

Det skal bli varmere på Haugalandet fra og med tirsdag. Og fredag kan temperaturene nærme seg 30 grader.

DEL

HAUGESUND: Etter at Nord-Norge fikk gode temperaturer og mye sol i helgen, kommer resten av landet til å få oppleve sommertemperaturer neste uke – når en ny porsjon varmluft melder sin ankomst inn over Sør-Norge.

Nord-Norge hadde finværet i helgen med gode temperaturer og mye finvær, men nå kommer skiftet, opplyser vakthavende meteorolog Espen Biseth Granan ved Meteorologisk institutt.

– Det er særlig Sør-Norge som får det meste av varmen med høyere temperaturer. Nord-Norge får mer ustabilt vær kommende uke. Der er det mer «av og på», sier han til NTB.

27 grader fredag

På langtidsvarselet til Storm står det at det vil bli temperaturer på rundt 20 grader på Haugalandet tirsdag. Og så vil temperaturene stige. Torsdag er det varslet 24 grader og fredag 27. På Stord melder de om 30 grader fredag.

– Særlig Østafjells får mye fint vær. Det blir også brukbart varmt på Vestlandet og etter hvert i Trøndelag, sier meteorologen, men påpeker at man i disse landsdelene er mer utsatt for nedbørsområder og skysystemer som ligger ute i havet. Disse skyene kan trekke inn på land i kystnære strøk.

Kommer sørfra

Det er den samme varmluften som fortsetter å skape hetebølge på kontinentet – med varslede temperaturer på bortimot 40 grader i Spania og deler av Frankrike, som ruller inn over Sør-Norge neste uke. Eller, som meteorolog Espen Biseth Granan uttrykker det:

– Det er gunstige plasseringer av høytrykk og lavtrykk som gjør at det kommer varmere luft opp hit.

NRK melder at varmen kommer til Norge fra og med tirsdag og onsdag, og forventes å nå over 30 grader. Statsmeteorolog Siri Wiberg sier at hun tror det kan bli snakk om hetebølge her i Norge også.

– Hetebølge er definert som over 25 grader, fem dager på rad. Det kan hende det blir, sier hun til kanalen. I Sør-Norge ventes de høyeste temperaturene mellom onsdag og fredag.

Artikkeltags