29 ulykker på fem år

 Hurtigruteskipet Nordlys brenner like utenfor Ålesund torsdag morgen. Passajerer evakueres.

Hurtigruteskipet Nordlys brenner like utenfor Ålesund torsdag morgen. Passajerer evakueres. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Hurtigruteskipene har vært involvert i 29 ulykker fra 2006 til 2011. «Nordlys» og «Kong Harald» har hatt flest, med fire hver.

DEL

HAUGESUND: Hurtigruteskipet «Nordlys» hadde brann om bord også 11- mars 2011. Brannen oppsto i forbindelse med varmt arbeid under verkstedopphold.

Samme skip har også vært involvert i grunnstøting, kollisjon og det som er definert som en «annen ulykke».

En oversikt Sjøfartsdirektoratet har utarbeidet viser at hurtigruteskipene har hatt to branner/eksplosjoner om bord i løpet av de siste fem årene. Videre har det vært sju grunnstøtinger og fire kollisjoner.

– Førsteklasses

Assisterende sjøfartsdirektør Sigurd Gude kan ikke på stående fot si om dette er høye eller lave tall. Men på spørsmål om hvilket inntrykk han, på generelt grunnlag, har av sikkerheten på hurtigruteskipene, sier han:

– Mitt inntrykk er at den er førsteklasses.

Eneste dødsulykke han kan erindre før gårsdagens tragedie, var en amerikansk kvinne som ble kastet på sjøen av en mentalt forstyrret person.

Kaier og bruer

Kommunikasjonsrådgiver Dag Inge Aarhus sier at de registrerte ulykkene omfatter alt fra små kontaktskader etter møter med kaier og bruer, til lekkasjer og små grunnstøtinger.

1. april i år fikk rederiet tre pålegg etter inspeksjon om bord i «Nordlys» i forbindelse med årlig fornyelse av sertifikat. Men dette var mangler som alle ble meldt utbedret 16. april.

Havarikommisjonen på vei

Sjøfartsdirektoratet har nå fått en representant fra stasjonen i Ålesund om bord i «Nordlys» for å observere. Utover det har direktoratet en rolle mer på sidelinjen.

– Men vi er klar dersom de vil trenge vurderinger av ting i skipet, tegninger og den slags, sier Aarhus.

Havarikommisjonen for sjøtransport er nå på vei til Ålesund, og vil være den som står i bresjen for undersøkelsene etter branntragedien.

Artikkeltags