NETTVETT: I løpet av den siste uken har h-avis.no skrevet om Håvard Nordtveit og Alf Saltveit som begge har blitt misbrukt på Facebook.

LES OGSÅ: MISBRUKT PÅ FACEBOOK
LES OGSÅ: FALSK ALF SALTVEIT PÅ FACEBOOK

Begge har vært uvitende til at profiler med deres navn er opprettet, og at noen gir seg ut for å være dem på det sosiale nettstedet.

Datatilsynet melder at de har fått flere henvendelser om falske profiler, og har derfor laget til en oppskrift for hvordan man går fram for å fjerne en profil som ikke er ekte.


1. En mulighet er å gå direkte til et eget skjema hos Facebook (krever ikke innlogging).

Her må du kopiere inn nettadressen til den profilen du vil rapportere inn, og legge eventuelt til andre opplysninger du kjenner til om profilen. Legg gjerne også inn din mailadresse så Facebook eventuelt kan kontakte deg direkte for å verifisere at kontoen du har rapportert er falsk.

2. På alle profiler som en ikke har lagt til som venn fins det en egen lenke på venstre side under profilbildet kalt "Report/block this person". Ved å klikke på denne kan en rapportere inn profilen som falsk.

Facebook anbefaler selv denne metoden, men dessverre har denne funksjonen vist seg å inneha et problem som gir feilmelding når en forsøker sende inn henvendelsen. Datatilsynet har sendt beskjed til Facebook angående dette problemet og de har lovet å se på saken.

Å opprette en falsk profil i andres navn kan ofte anses som en guttestrek, men slikt misbruk kan i ytterste konsekvens være straffbart.

- Folk har stor tillit til Facebook, nettopp fordi de forventer at folk er det de utgir seg for. En deler ofte svært sensitive opplysinger om seg selv til andre gjennom nettsamfunnet. Å samle inn informasjon om andre under falsk identitet og misbruke denne informasjonen er ulovlig, sier rådgiver hos Datatilsynet Ole Morten Knudsen i en pressemelding.

Datatilsynet holder for tiden på å opprette tjenesten Slettmeg.no som skal lanseres i mars. Formålet med tjenesten er å gi publikum råd og veiledning når de føler seg krenket på nett.