ODDA: Det var i september at den velkjente tv-profilen fikk vite at han må gjennomgå en operasjon for å hindre utvikling av strupekreft. 49-åringen hadde kjent på plager i halsregionen over en lengre periode da sykdomsbudskapet kom.

– Jeg hadde vært hos doktoren tidligere og forklart at jeg var mye hes, men fikk bare beskjed om at jeg måtte slutte å røyke og drikke. Til slutt ble en spesialist satt på saken. Jeg merket jo at noe var galt, spesielt da jeg sto på scenen, forteller Lothe, som ved siden av å være entreprenør, tv-profil og gründer er en ivrig trubadur.

Ifølge Norsk Helseinformatikk kan svulster på stemmebåndet være et tegn på strupekreft. Krefttypen kjennetegnes gjerne ved nettopp heshet, i tillegg til problemer med å svelge eller irritasjon i halsen.

– Er i god form

I Lothes tilfelle har symptomene heldigvis blitt oppdaget såpass tidlig at det altså er et forstadium til kreft.

– Jeg blir lagt inn på Haukeland sykehus torsdag, og skal operere fredag. De skal ta av et tynt lag på stemmebåndet, og forhåpentligvis blir jeg frisk etter det, forteller Lothe, som understreker at han, etter forholdene, er i god form.

- Jeg har ingen spesielle smerter, og kan ikke klage, sier han.

Det er flere årsaker til påbegynnende strupekreft, men den dominerende årsaken er tobakk. Risikoen øker med økende varighet og mengde av tobakkbruken, skriver Norsk Helseinformatikk.

Stumpet røyken

Leif Einar Lothe har som kjent røyket fast i flere år, og forteller at det høye tobakksforbruket trolig har skylda for at han i det hele tatt må legges på operasjonsbordet. Nå har han stumpet røyken.

– Jeg har vært uten røyk i seksten dager nå. Det går på et vis, men jeg er ikke blid. Men det måtte jo bare bli sånn, jeg kan ikke fortsette med det, sier han.

Som følge av operasjonen vil Lothe være uten stemme for en kort periode, men kan ellers leve som normalt. 49-åringen understreker at han er ved godt mot.

– Det nytter ikke å sutre for dette. Legene sier at det kommer til å gå bra, så da må jeg bare satse på det. Jeg tenker ikke så mye over det egentlig, det er snart over, sier han.

- Helvetes kaos

49-åringen ble for alvor etablert som rikskjendis og tv-fenomen etter deltakelsen i den første sesongen av «Farmen kjendis» i 2017. Plutselig visste «alle» hvem den relativt ukjente Leif Einar Lothe var, enten de ville det eller ei.

For hovedpersonen selv, som først og fremst er kjent fra realityprogrammet «Fjorden Cowboys», innebar den plutselige og massive oppmerksomheten et voldsomt trykk fra offentligheten.

Da Dagbladet besøkte den populære tv-profilen hjemme i Odda i sommer, halvannet år etter at Lothepus-bølgen skylte over landet, fortalte 49-åringen at han på et tidspunkt hadde behov for å trekke seg tilbake fra rampelyset.

– Det var et helvetes kaos. Når du har journalister på døra hver dag flere uker i strekk, er det klart du blir sliten. Jeg hadde det gøy på den tida, men på et punkt får man jo nok. Jeg var nødt til å trappe ned, erkjente Lothe, og la til:

– Jeg kom til topps, og kan ikke forlange noe mer. Det er noe jeg har vært klar over hele tida, at populariteten går nedover. Og det er sånn jeg vil ha det.

Arbeidsulykke

Fredagens operasjon er ikke 49-åringens første møte med et sykehus. Seinest for halvannet år siden ble Lothe innlagt for annengrads forbrenning, etter å ha vært involvert i en arbeidsulykke.

Opprinnelig skulle Lothe være innlagt på sykehuset i noen dager etter ulykken, men tv-profilen er som kjent ikke en som lar seg vippe av pinnen.

– Jeg skulle ligge der i noen dager, men stakk av. Legene gjorde alt riktig, de, men jeg orket ikke å bli dillet med i mange dager. I dag går det uansett fint med meg, fortalte han til Dagbladet den gang.

Selv om Lothe er vant til en hverdag bestående av gravemaskiner, borerigger, dynamitt, diesel og stål, er han et levende bevis på at det selv for en ringrev kan gå galt.

– Jeg har jo knust på både nese og tenner, men en gang ble jeg sittende fast i en borerigg. Jeg skulle sette inn en ny del, og plutselig slukte maskinen armen min, sa Lothe til Dagbladet i fjor.

Denne saken er hentet fra Dagbladet.