Ja fra Jondal

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Kommunestyret i Jondal gikk med knappest mulig flertall inn for en sammenslåing med Odda og Ullensvang.

DEL

Kommunesammenslåing var eneste sak på dagsorden under onsdagens ekstraordinære kommunestyremøte, som ble avholdt i gymsalen på Jondal skule.

Representantene fra Ap. H og KrF sikret flertall for sammenslåing med 9 mot 8 stemmer.

Stundens alvor

Jondal stemte nei til sammenslåing den 8. juni, etter at vararepresentant Torill Marion Endal Svåsand, utbryter fra Ap, sikret flertall for nei-siden.

Les også: Jondal sier nei til å slå seg sammen med Odda og Ullensvang

Kommunestyregruppene til Ap, H og KrF fremmet sist måned krav om at saken må opp til ny behandling.

Les også: Reform-sak opp 5. oktober

- Jeg tror det aldri har vært så stille før et møte, det tyder på at alle er preget av stundens alvor, sa ordfører Jon Larsgard (Sp) da han innledet møtet.

Olav-Magnus Hammer (Ap) sa det hadde vært en krevende sak, både for ja- og nei-siden.

- Det er en realitet at ting er i endring rundt oss, fra fylkeskommuner til politidistrikt. Stortinget har sagt at tiden er moden for en naboprat. Vi har tro på å bygge en ny kommune, fortalte Hammer.

Han understreket at det var et reelt flertall i kommunestyret for en kommunesammenslåing, noe som også har støtte fra 50 prosent av innbyggerne.

- Jeg fremmer forslag om at Jondal slår seg sammen med Odda og Ullensvang fra og med 1. januar 2020, i tråd med den inngåtte intensjonsavtalen, sa Hammer.

Larsgard og Senterpartiet sitt forslag var å stå fast ved nei-vedtaket fra 8. juni, og viste til resultatet fra folkeavstemmingen.

Mye følelser

Debatten som fulgte var følelsesladet, der de to ulike frontene kom med argumenter for eller mot en sammenslåing med nabokommunene.

Otto Galtung (KrF) gikk på talerstolen og sa at folkeavstemmingen kun var rådgivende.

- Resultatet var for meg uklart og ikke tydelig nok til at jeg endrer syn i denne saken, uttalte den unge KrF-politikeren.

- Vi sier fremdeles ja til folkeviljen, og det er ennå ikke for sent å snu, kom det fra Lajla-Margrethe Lindskog-Lund (Sp).

- Vi er et splittet folk, og vi er alle tapere, uansett utfall i denne saken. Jeg trodde at Ap og KrF var selve hjørnesteinene i demokratiet, men nei, de bryr seg ikke om flertallet i folket, kommenterte Georg Kvåle (Sp)

Ville utsette saken

Terje Grøtt (Sp) fremmet et utsettingsforslag, der han tok til orde for at det blir avholdt ny folkeavstemming med kun to alternativer der Jondal fortsetter alene, eller en sammenslåing med Odda og Jondal.

- Kommunestyret forplikter seg til å følge folkeviljen fra den nye folkeavstemmingen, uttalte Grøtt.

Les også: – Ferdig debattert

Larsgard sa at kommunestyrerepresentantene stod fritt til å komme med forslag, og mente det var ingen grunn til å stoppe forslaget fra Grøtt før votering.

Utsettingsforslaget fikk åtte stemmer og falt.

Deretter var det tid for sannhetens øyeblikk.

Representantene som støttet en sammenslåing med Odda og Ullensvang fikk beskjed om å reise seg.

- Ni stykker, dermed er det fattet vedtak om en sammenslåing med Odda og Ullensvang, fortalte Larsgard.

Les også: Klar tale fra Sponheim

SAKEN ER HENTET FRA HARDANGER FOLKEBLAD

Artikkeltags