– Det er helt fantastisk her ute

TYSVÆR OG ETNE: Bernt Helge Olaussen (t.v.) er installasjonsleder for Aibels sammenkoblingsoppdrag på Johan Sverdrup-feltet. Terje Fosse er en av Equinors tre boreledere på boreriggen fra Haugesund.

TYSVÆR OG ETNE: Bernt Helge Olaussen (t.v.) er installasjonsleder for Aibels sammenkoblingsoppdrag på Johan Sverdrup-feltet. Terje Fosse er en av Equinors tre boreledere på boreriggen fra Haugesund. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

2.500 mennesker har sin arbeidsplass på Johan Sverdrup nå. Bernt H. Olaussen og Terje Fosse er blant dem.

DEL

JOHAN SVERDRUP-FELTET: En statsråd på første tur offshore kunne ikke fått en mer entusiastisk forteller.

Etnebuen Terje Fosse (54) blir nesten ekstatisk når han viser olje- og energiministeren boretårn og beskriver operasjonene.

Boreriggen som Kjell-Børge Freiberg (Frp) har landet på i sin aller første tur ut i Nordsjøen, er intet mindre enn et helt spesielt stykke ingeniørkunst.

Robotenes dans, er det poetiske navnet de har satt på det som utføres her. Hele boreprosessen foregår uten at menneskehender er på rørene.

MODERNE DRILLLING: Boreleder Terje Fosse i Equinor viser olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg kontrollrommet der Jonas Forstrønen utfører sin borejobb.

MODERNE DRILLLING: Boreleder Terje Fosse i Equinor viser olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg kontrollrommet der Jonas Forstrønen utfører sin borejobb. Foto:

Boreleder Fosse tar statsråden og hele følget med opp trappene. Til rommet der unge Jonas Forstrønen fra Os og Odfjell har sin arbeidsdag. Fra en behagelig «pilotstol», styrer han boreprosedyrene.

– Mer teknologi, mindre manuelt arbeid, oppsummerer boresjef Nils Magne Lunde.

HELIKOPTERTUREN: På Kjell-Børge Freibergs dag 39 som olje- og energiminister fikk han sin aller første tur offshore, der han markerte elektrifiseringen fra land. Ved siden av statsråden sitter Jez Averty, Equinors driftsdirektør for feltene sør i Nordsjøen.

HELIKOPTERTUREN: På Kjell-Børge Freibergs dag 39 som olje- og energiminister fikk han sin aller første tur offshore, der han markerte elektrifiseringen fra land. Ved siden av statsråden sitter Jez Averty, Equinors driftsdirektør for feltene sør i Nordsjøen. Foto:

60 fra Aibel

For Bernt H. Olaussen har Johan Sverdrup fylt arbeidsdagene lenge. Aibel-medarbeideren har fulgt boreplattformen fra planleggingsstadiet via hele byggeperioden på Risøy og ut på feltet.

Trebarnsfaren har akkurat kommet hjem til Tysvær etter en 14-dagersøkt, i tide til å feire 39-årsdagen sammen med familien.

Aibel-gjengen har mye manuelt arbeid der ute i Nordsjøen. Olaussen peker på det de kaller gangbro, og som for en fersking ser ut som en svær tunnel.

– Vi har oppdraget med å montere gangbroen mellom boreplattformen og stigerørsplattformen, og vi har kontrakten på de andre gangbroene også. Derfor har vi hatt folk på alle stedene der det bygges til Johan Sverdrup; i Korea, på Stord og på Rosenberg, sier Olaussen som leder en arbeidsgjeng på cirka 60 i Aibels oransje kjeledresser.

KLAR FOR NESTE: Jez Averty, Equinors driftsdirektør for feltene sør i Nordsjøen peker hvor boligkvarteret og den siste plattformen skal stå. De ventes ut et par måneder ut i 2019.

KLAR FOR NESTE: Jez Averty, Equinors driftsdirektør for feltene sør i Nordsjøen peker hvor boligkvarteret og den siste plattformen skal stå. De ventes ut et par måneder ut i 2019. Foto:

Ett lag

– Hvordan er livet her ute i havet?

– Travelt, men veldig kjekt. Her er mange greie folk, sier Olaussen.

På Johan Sverdrup har Equinor innført mottoet «One Team». Alle som jobber på det som er en gedigen byggeplass, er på samme lag, med felles mål. Ifølge Fosse og Olaussen merkes det godt.

– Her er alle likeverdige, samme hvilket arbeid de utfører. Du er viktig, enten du er sveiser, kokk eller boreleder, sier Fosse.

OFFSHORE-TALLERKEN: I messa er det så mye godsaker, at det er vanskelig å velge. Da tar man gjerne litt av alt, for eksempel fiskekake og vårrull. Det bugner av grønnsaker, salater og frukt i buffeten.

OFFSHORE-TALLERKEN: I messa er det så mye godsaker, at det er vanskelig å velge. Da tar man gjerne litt av alt, for eksempel fiskekake og vårrull. Det bugner av grønnsaker, salater og frukt i buffeten. Foto:

Det snakkes om det på ledermøter, «One Team» skal være i alles bevissthet. Også Bernt Helge Olaussen merker denne holdningen.

– Samarbeidet folk imellom er godt, du kan låne verktøy av en kollega selv om hans kjeledress har en annen farge. Alle snakker sammen, og det er nøkkelen til trivsel og samhold, sier Olaussen som har arbeid ute i Nordsjøen i hvert fall fram til neste sommer. I likhet med mange av dem vi treffer på feltet, vet de ikke hvor ferden går, hvilket prosjekt de skal jobbe på om noen måneder.

SOSIAL SONE: Rolig stemning i oppholdsrommet på boligriggen Haven. Noen ser TV, prater, sjekker mobilen eller leser.

SOSIAL SONE: Rolig stemning i oppholdsrommet på boligriggen Haven. Noen ser TV, prater, sjekker mobilen eller leser. Foto:

Kanskje blir det P2-plattformen, som den kalles. Haugesunds Aibel-verft blir igjen fødested for en av Johan Sverdrup-riggene. Det er Olaussen og gjengen stolte av, slik de er det av den riggen de sto og spiste kake ved tirsdag.

– En tillitserklæring at vi fikk P2, smiler Olaussen.

Stillhet

De merker godt elektrifiseringen, de mange som har travle arbeidsdager med å sammenkoble og teste ute på Johan Sverdrup-feltet. Da statsråden trykket på knappen, overtok elektrisitet fra Haugsneset i Tysvær.

Duren fra de fire generatorene stanset og det ble stille. Bare sus fra vinden og lystig prat over kaffe og kake, var igjen på plattformen. Noe å juble for, enda en gang.

PROSJEKTLEDER: Terje Iversen (t.h.) fra Haugesund er prosjektleder for engineering og innkjøp for Johan Sverdrup i Equinor. Til venstre: Rune Nedregaard, Equinor.

PROSJEKTLEDER: Terje Iversen (t.h.) fra Haugesund er prosjektleder for engineering og innkjøp for Johan Sverdrup i Equinor. Til venstre: Rune Nedregaard, Equinor. Foto:

Johan Sverdrup-utbyggingen er full av milepæler. At feltet nå er forsynt av elektrisitet fra land, er en av de viktige. Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) talte om viktigheten av redusert CO₂-utslipp og det enorme bidraget til velferdsstaten dette Nordsjø-feltet skal stå for de neste 50 årene.

En av Equinors prosjektledere for Johan Sverdrup-utbyggingen, haugesunderen Terje Iversen, fortalte at når fase 2 er utbygd, vil gigantfeltet bruke mer elektrisitet enn Drammen by gjør en kald vinterdag.

Strekke seg

Freiberg fra regjeringen Solberg og Fosse fra Equinor er helt enige om at fantastisk er et dekkende ord. Fosse fryder seg over å få være med på en offshore-tilværelse som stadig byr på nye utfordringer, ny teknologi. Noe å strekke seg etter.

– Arbeidet her ute går veldig fint. Ingen HMS-hendelser, og det er stålkontroll på koordinering av alt arbeidet. Det skjer enormt mange arbeidsoperasjoner hver dag, og det går imponerende fint, sier Fosse.

SIKKERHETSSJEKK: Helikopteret som tok oss ut til Johan Sverdrup-feltet, en Sikorsky S92. Så snart det landet på Sola, startet fire personer en sikkerhetssjekk. Hver dag lander tre-fire helikoptere ute på feltet.

SIKKERHETSSJEKK: Helikopteret som tok oss ut til Johan Sverdrup-feltet, en Sikorsky S92. Så snart det landet på Sola, startet fire personer en sikkerhetssjekk. Hver dag lander tre-fire helikoptere ute på feltet. Foto:

Han er snart på vei i land etter sin 14-dagersperiode. Etnebuen har hatt adresse Stavanger i mange år, og nå venter høstferie med familien på hytta på Halsnøy. Ungene på 11 og 14 er aktive i Vardeneset BK, og Terje Fosse liker å bruke fritid der. Ellers fyller han fritiden med matlaging og jakt.

For fort

På Haven, som er en av to boligplattformer på feltet, har folk kommet og gått for å spise lunsj.

De jobber tolv timer og hviler tolv timer. Mange av dem har tungt fysisk arbeid, og trenger å fylle tallerkenen godt opp. Her er ingen forskjell på helg og hverdag. Vips, så er de to ukene omme.

– Tiden går veldig fort når du jobber offshore, og det går i perioder på to uker og fire uker. Det betyr jo at livet går fort. Litt skummelt å tenke på, sier Janne Jensen, som jobber i forpleiningen.

FORPLEINING: Janne Jensen fra Arendal jobber for ESS i forpleiningen. Her sørger hun for påfyll på en av kaffestasjonene.

FORPLEINING: Janne Jensen fra Arendal jobber for ESS i forpleiningen. Her sørger hun for påfyll på en av kaffestasjonene. Foto:

Hun er en av disse som har fått fast jobb offshore igjen, nå som tidene er bedre og Johan Sverdrup er befolket.

Følelsen av at tiden raser av gårde, deles av flere. En forteller om en kjenning som måtte slutte.

Han fikset ikke at livet gikk så fort, så han gikk i land for å komme ut av 2-4-rotasjonen.

Fra Stord

Boreriggen som dro fra Haugesund 31. mai ligger nå en knapp times helikoptertur fra Sola. Hver dag ifører folk seg gule redningsdresser og hørselvern og reiser til eller fra feltet som skal bidra med milliarder i statskassen i 50 år framover.

«ONE TEAM»: T av de koordinerende verneombud som samarbeider på Johan Sverdrup: Tor Edward Taranger, fra Aker og Husnes og Ole Martin Grinde, Aibel

«ONE TEAM»: T av de koordinerende verneombud som samarbeider på Johan Sverdrup: Tor Edward Taranger, fra Aker og Husnes og Ole Martin Grinde, Aibel Foto:

De som skal bli der lenger enn noen timers statsrådsbesøk, har seng i Haven eller Safe Zephyrus, boligrigger som gjør nytten fram til boligkvarteret fra Kværner Stord tar over.

Det kommer ut på feltet i februar-mars, så begynner arbeidet med sammenkoblingen av «offshore-byen» med 560 senger. 

Da blir det slutt på at Tor Edward Taranger, koordinerende verneombud fra Aker, og de andre som har kontor og seng på Safe-plattformen må kobles fra de andre. Det må de i dag, hvis det blåser opp til virkelig dårlig vær.

Da ligger riggen der ute på havet, som en øy uten «fastlandsforbindelse».

Fakta

 • Aibel vant i februar 2015 oppdraget med å bygge boreplattformen til Johan Sverdrup-feltet for Equinor, en kontrakt verdt 8 milliarder kroner. I april 2018 vant de neste storkontrakt, prosessplattformen til fase 2.  Oppdraget er verdt 10 milliarder kroner, ifølge Aibel.
 • 15. mai var det stålkutt-seremoni på Risøy, for oppstart av bygging av den av de tre modulene som bygges i Haugesund.
 • På Haugsneset ved Kårstø er har Aibel bygd omformerstasjonen for landstrøm til Johan Sverdrup-feltet. Her omformes vekselstrøm til likestrøm før den går gjennom de cirka 200 kilometer lange kraftkablene ut til feltet. Kontraktsverdien var på ca. 600 millioner kroner.
 • Johan Sverdrup er et olje- og gassfelt under utbygging på Utsirahøyden i Nordsjøen. Det ligger cirka 160 kilometer vest for Stavanger.
 • Vanndypet i området er 110 - 120 meter.
 • Equinor er operatør for feltet, der produksjonen etter planen skal starte i november 2019.  Investeringskostnaden for byggetrinn 2 er på 41 milliarder kroner. Produksjonsstart ventes å være i 2022.
 • Gassen fra feltet føres Statpipe og så til prosesseringsanlegget Kårstø. Oljen føres i rør til Mongstad-terminalen.
 • Samlet produksjonsinntekt over 50 år på 1.350 milliarder kroner. Med oljepris på 20 dollar fatet vil feltet gå i balanse.
 • Selskapsskatt til den norske stat er beregnet til 670 milliarder kroner. 
 • Daglig produksjon fase 1 estimert til 440.000 fat. På topp antas produksjonen til 660.000 fat daglig.
 • Johan Sverdrup-feltet bygges ut i flere faser. I mars 2017 vedtok rettighetshaverne å sette i gang forprosjektering av fase 2.
 • 9. oktober ble strømmen fra land tatt i bruk på feltet. Det er beregnet at det vil spare klimaet for utslipp tilsvarende 230.000 personbiler årlig (460.000 tonn CO2).
 • Også Kværner Stord har vunnet oppdrag for Johan Sverdrup-utbyggingen, i samarbeid med Aker, om modifikasjonsarbeid og en utstyrsmodul. Verdien på oppdraget er rundt 3,4 milliarder kroner.
 • Siden mai har det vært jobbet med sammenkobling ute på feltet. Sommeren 2018 var over 850 personer på Johan Sverdrup samtidig.

Kilder: Equinor, Aibel, Petroleumstilsynet

Artikkeltags