Vi krangler ofte om penger

Mange nordmenn kvier seg for å diskutere økonomi med partneren sin.

Mange nordmenn kvier seg for å diskutere økonomi med partneren sin. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Det gjelder spesielt ugifte samboere, viser ny undersøkelse.

DEL

Nær én av fire nordmenn innrømmer at de krangler med partneren sin om penger. Det kommer fram i en fersk undersøkelse YouGov har gjennomført på oppdrag for Nordea. Kun litt over halvparten sier de har samme forhold til forbruk og sparing som partneren.

– Det er ikke uvanlig at par krangler om penger. Spesielt i de forholdene hvor partnerne har ulikt syn på økonomi, kan det lett oppstå uenigheter, sier Elin Reitan forbrukerøkonom i Nordea.

– Likevel er nordmenn redde for å snakke om økonomi med sin bedre halvdel. Det er synd, for mye kan gjøres med en god prat, mener Reitan.

Det er spesielt ugifte samboere som har en tendens til å krangle om penger. For mens to av ti gifte par opplyser at de har pengekrangler, svarer tre av ti ugifte samboere det samme.

Samlivsfelle

– Spesielt samboere bør være påpasselige med å ta pengepraten, blant annet for å sikre at økonomien inndeles på en rettferdig måte. Det er fort gjort å tråkke i en av de økonomiske samlivsfellene, og da kan du potensielt gå ut av forholdet uten å eie noen ting av verdi, uttaler Elin Reitan.

I undersøkelsen kommer det videre fram at mange nordmenn går langt for å unngå pengepraten.

Forbrukerøkonom Elin Reitan tror renteoppgangen vil føre til store gjeldsproblemer for en del nordmenn.

Forbrukerøkonom Elin Reitan tror renteoppgangen vil føre til store gjeldsproblemer for en del nordmenn. Foto:

Foruten at 12 prosent sier de bevisst unnlater å fortelle partneren om enkelte innkjøp de gjør, oppgir nesten én av ti at de synes det er vanskelig å snakke med partnerne om felles økonomi. Videre svarer seks prosent at de har sparing som partneren ikke kjenner til.

– Det er et paradoks at vi heller gjemmer handleposer og irriterer oss i skjul framfor å ta pengepraten. Ikke bare er dette slitsomt, men du bygger samtidig forholdet på utrygg grunn. Det er krevende å gå rundt og ergre seg over partnerens forbruk, og samtidig slitsomt å få dårlig samvittighet hver gang man drar kortet. Denne måten å leve på tror jeg ikke er bærekraftig over tid, sier Reitan.

Barna kan involveres

Hun fortsetter:

– Mange kan absolutt la pengepraten ta større plass i hverdagen. Jeg anbefaler blant annet alle par å snakke jevnlig om familieøkonomien. Ta opp det som eventuelt irriterer deg rundt partnernes pengebruk og bli enige om prioriteringer. Etter hvert kan dere involvere barna i visse deler av pengepraten, slik at de også får et naturlig forhold til det å snakke om penger, framholder forbrukerøkonom Elin Reitan.

Undersøkelsen er gjennomført av analyseinstituttet YouGov i perioden 21. - 29. mars 2017. Det er gjort til sammen 1.003 intervjuer med personer over 18 år, som bor sammen med en partner. (ANB)

Fakta om undersøkelsen

  • 23 prosent krangler med partneren om penger.
  • 54 prosent svarer at de har de samme holdningene som partneren når gjelder forbruk og sparing.
  • 12 prosent sier at det hender at de bevisst unnlater å fortelle partneren sin at de har kjøp ting.
  • 10 prosent synes partneren bruker mer penger enn de har råd til.
  • 9 prosent synes det er vanskelig å snakke om felles økonomi med partneren sin.
  • 8 prosent sier noen ganger at det de har handlet koster mindre enn det faktisk gjorde.
  • 6 prosent har sparing som partneren ikke vet om.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken