[Nord24]:  Ved midnatt onsdag går fristen ut for å levere skattemelding for næringsdrivende. Tirsdag hadde tre av ti ikke levert, melder Skatteetaten.

Det kan bli dyrt. Fra i år kan det ilegges tvangsmulkt for de som ikke leverer.

  • Tvangsmulkten følger rettsgebyret, som i 2017 blir kr 1 049,-.
  • Hvis du leverer skattemeldinger for sent, påløper det tvangsmulkt med 1/2 rettsgebyr (kr 524,50) per dag.  
  • Hvis du leverer andre tredjepartsopplysninger enn a-meldinger for sent, påløper det tvangsmulkt med hele 2 rettsgebyr (kr 2 098,-) per dag Maksbeløp er 50 rettsgebyr, kr 52 450,-.
  • For bokføringspålegg er tvangsmulkten ett rettsgebyr per dag, maksbeløp en million kroner.
  • For a-meldinger er det tvangsmulkt på 1/10 av rettsgebyret per dag, men det beregnes tvangsmulkt per inntektsmottaker det ikke er gitt pliktige opplysninger om. Her er samlet øvre beløp satt så høyt som 1.000 rettsgebyr.
     

Mens alminnelige skattytere ikke har leveringsplikt, må næringsdrivende levere skattemelding. Det gjelder 357.000 nordmenn. Meldingen må leveres selv om det ikke gjøres endringer, også for de som har avsluttet virksomheten men fortsatt har registrert foretak.

 – I år er det ekstra viktig å huske å levere skattemeldingen til rett tid, for å unngå tvangsmulkt. Ta kontakt med oss hvis du trenger hjelp, sier Mariken Holter, kommunikasjonsdirektør i Skatteetaten.

En trøst er at det skal ha blitt enklere å få jobben gjort. I fjor lanserte Skatteetaten næringsrapport skatt, en bedre og enklere leveringsløsning for dem som driver egen bedrift og gjør rapporteringen selv. Skatteetaten anslår at en av tre næringsdrivende kan bruke løsningen.

Det er mulig for næringsdrivende å søke om utsettelse av leveringsfristen. Søknadsfristen er 31. mai. (ANB)