Gå til sidens hovedinnhold

Økt egoisme i trafikken

Artikkelen er over 11 år gammel

Nesten halvparten i Rogaland mener bilister er blitt mer egoistiske i trafikken de siste årene.

TRAFIKK:  Unge og middelaldrende menn er verstingene. Det viser tall gjort i en undersøkelse av IF Skadeforsikring. Selv om det er en liten nedgang i år, viser tallene at 48 prosent mener at egoismen i Rogaland er økende.

Informasjonssjef i IF Skadeforsikring, Jon Berge, mener den økte egoismen kan skyldes økende trafikk.

– Trafikken øker med fire til seks prosent hvert år. Da blir trengselen større, og en opplever nok større frustrasjon og et ønske om å komme seg fram, sier han.

Hektiske hverdager

Fire av fem spurte i Rogaland mener at de mest egoistiske sjåførene er menn mellom 30 og 49 år, mens kvinnene kommer desidert best ut i undersøkelsen – kun ni prosent mener at kvinner er de mest egoistiske.

Berge tror tidspresset er mye av grunnen til at denne aldersgruppen er de mest egoistiske.

– Det er ofte de som kjører mest, og de tror kanskje det er de som har det mest travelt. Det er jo i den aldersgruppen en gjerne opplever mest stress, med jobb, så kjøre for å hente barn på skole og i barnehage og komme seg fort hjem, sier han.

Irriterende forbikjøringer

Undersøkelsen viser oss at det som irriterer oss mest, er uvettige forbikjøringer.

Hele ni av ti synes dette er irriterende i stor eller svært stor grad.

Berge tror grunnen at de fleste av oss provoseres at nettopp forbikjøringer er faren ved det.

– Når du blir forbikjørt og det fører til en ulykke, så er stor sjanse for at du selv og andre blir skadet, sier han og påpeker at det finnes situasjoner hvor forbikjøring er greit, men ved kø er det helt unødvendig.

– Da sparer en kanskje fem sekunder og det er bedre å heller telle til tre og ta det med ro, sier Berge.

Han mener at konsekvensene av økt egoisme fører til tap for alle parter.

– Ulykker er ikke bra for vår bransje, men det er heller ikke bra for de involverte. Egoisme i trafikken fremmer en aggressiv kjørestil og dårlig konsentrasjon blant sjåfører. Dermed oppstår det farlige situasjoner, sier Berge.

– Ta hensyn

Direktør i Trygg Trafikk, Kari Sandberg, sier som Berge at du sparer utrolig lite tid på forbikjøringer.

– Mange finner det nok provoserende at en selv må gjøre endringer i kjøringen fordi en annen bilist kjører forbi. Det er ikke i trafikken en skal ta igjen tapt tid, sier hun.

Sandberg synes det er vanskelig å kommentere hva folk føler i trafikkbildet, men sier at det er særdeles viktig å ta hensyn.

– Det går på det vi kaller for trafikkoppdragelse. En er nødt til å vise hensyn i trafikken og da vil trafikken gli så mye bedre, sier hun.morten.velandh-avis.no

Kommentarer til denne saken