STORD: Den er verdens største av sitt slag, konstruksjonen med en høyde på 339 meter i høyde og vekt på 70.000 tonn. 157 av meterne rager over sjøen.

Det blir nok et spektakulært syn når boreplattformen forlater Sunnhordland-bassenget og starter ferden nordover.

10. desember møttes understellet og dekket i Digernessundet utenfor Stord. Kværner har jobbet med å klargjøre Aasta Hansteen-plattformen til oppkobling i Norskehavet, og nå er det altså tid for avreise.

Les også: Aasta Hansteen-dekk til Ølen og Verdens største av sitt slag.

Det er relativt små marginer ute og går når plattformen skal slepes ut.

– Det er kun ett sted vi kan gå ut, forklarer Helge Hagen til Teknisk Ukeblad.

Hagen er prosjektleder for subsea på Aasta Hansteen og ansvarlig for alle de marine operasjonene. Han forteller videre til TU at plattformen skal slepes ut av fem fartøy under Subsea 7s ledelse. Tre foran og to bak.  

På det minste vil det være 14 meter klaring til bunnen av fjorden. 

– Det er vi helt sikre på, vi har gått over hele området nøye. Men vi må gå de riktige stedene, understreker Hagen til fagbladet.

Etter noen timers slep, omkring halvveis ut til åpen sjø, vil Aasta Hansteen passere et av de mer kritiske punktene på turen. Da skal den slepes under høyspentkabelen på Langenuen. 

Der må plattformen gå nærmere inn mot land. Kabelens midtpunkt henger nemlig lavere enn plattformens høydepunkt på 157 meter.

Når plattformen har kommet helt utaskjærs, gjenstår en lang etappe nordover til gassfeltet Aasta Hansteen, som ligger cirka 300 kilometer vest for Bodø. 

Hele slepet tar cirka 11 dager, skriver Teknisk Ukeblad.