HAUGESUND: De ville markere sin motstand mot oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja. En sak som Rogaland Arbeiderparti også skal ta stilling til på sitt årsmøte i helga.

Aksjonistene delte ut flyers til delegatene som skulle på årsmøtet, og slo av en prat med både leder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre og leder i Rogaland Arbeiderparti Arne-Christian Mohn.

– Vi har et ansvar i Rogaland også, selv om vi ikke bor i Lofoten. Vi opplever at også rogalendinger er skeptiske til olje i Lofoten. Jeg håper Rogaland Arbeiderparti lytter til miljøfaglige råd og sier nei til å risikere våre mest sårbare og verdifulle havområder med olje, sier Perla Eyvardsdottir, leder i Haugaland Natur og Ungdom som stod bak aksjonen.

Programkomiteen til Arbeiderpartiet nasjonalt har foreslått at Ap skal åpne for oljevirksomhet i Lofoten. AUF på sin side er mot oljeboring i området og har foreslår å utsette avgjørelsen i fire nye år.

– Programkomiteens såkalte kompromissforslag er i realiteten en krigserklæring mot fiskeriene og de mest sårbare naturområdene vi har. Det nærmeste oljefunnet ligger kun 15 kilometer fra fuglefjellene på Røst. Det er det rene vanvidd, sier nestleder i Natur og Ungdom Gaute Eiterjord.

Denne uka snudde Buskerud AP i saken og i følge Natur og Ungdom har nå halvparten av alle landets AP-fylkeslag gått mot oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja.

 

Nå mener Natur og Ungdom at det er på tide at Arbeiderpartiet i Rogaland også snur.

– Et vedtak for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja vil være et viktig skritt på veien mot et grønnere Arbeiderparti. Vi forventer at Arbeiderpartiets lytter til fagkunnskapen, folket og fiskerne og lar Lofotolja ligge. Det er på høy tid, sier Perla Eyvarsdottir, leder i Haugaland Natur og Ungdom.