BOKN: I fjor høst ble Kyrre Lindanger den første Ap-ordfører i Bokn på 60 år. Han har med seg regionens yngste kommunestyre, og 32-åringen er blitt varm i ordførertrøya. Den har han på halve arbeidstiden. Resten av arbeidsuken skjer i politiuniform.

Fleksibel

Kyrre Lindanger er myndighetsperson, uansett hvilken av sine to jobber han utfører.

– Det kan i teorien være slik at jeg etterforsker en bokner den ene dagen, neste dag er jeg som ordfører ombudsmann for den samme. Noen ganger kan det bli så nært at det er greiest at andre håndterer en sak, sier Kyrre Lindanger og roser sin arbeidsgiver for vilje til å være fleksibel.

Det har han vært selv også; og tatt et tak i Bygdabladet i kultursjefens fravær. Og nå er den første Bokn-kalenderen utgitt, med bilder fra ordførerens kamera. Bildene han tok fra helikopter for noen måneder siden, kan også brukes når Bokn-politikerne nå tar fatt på rullering av kommuneplanen.

Periode i UP

I går ble Lindanger dimittert fra Utrykningspolitiet. Hans to år i trafikksikringstjeneste er omme, nå skal et nytt kull i sving. Siden UP-patrulje og ordfører lot seg ikke kombinere, ble det med en toårsperiode. Lindanger skal nå dels tilbake til etterforskerjobben ved Tysvær lensmannskontor.

PC og mobil

Takket være moderne hjelpemidler holder Bokns ordfører seg oppdatert.

– Denne er ypperlig, sier han og holder opp en liten kodedings som gir adgang til kommunens datasystem utenfra.

Snart får han ny mobiltelefon, av den sorten som gir tilgang til e-posten. Da blir ordføreren mer tilgjengelig enn han har vært. Politiets mobil er ikke ordførerens. Han er nøye på rolledelingen.

Lindangers forgjenger, Svein Ove Alvestad (H), opplevde å få ordførerjobben redusert fra hel til halv stilling. Da han gikk av i høst sa han ifra: Dette må Bokn kommunestyre ordne opp i. Ordføreren trenger å være der ting skjer, på kommunens vegne, og halv stilling er ikke nok.

– Skvært av ham å si det. Jeg skjønner hva han mente, enda bedre nå som jeg ser alt ordføreren skal og bør delta i, sier Kyrre Lindanger.

Han klager ikke, han visste at han gikk til halv stilling. Så må småbarnsfaren ta de grep som trengs for å verne om fritiden og familielivet.

Ikke gjenkjent

En dag fikk politibetjent Lindanger en artig mulighet til å kombinere sine to jobber. Han var på UP-jobb i Skånevik, med bilbeltesjekk som dagens tema. I en av bilene han stanset var Utsiras ordfører, rådmann og næringssjef. De var på vei til et møte på fjordhotellet, et møte de mente Bokn-ordføreren også ville få utbytte av å delta på.

– Jeg gjorde ferdig kontrollen og tok turen innom møtet, smiler Lindanger.

Han er glad for at han har sluppet å bli gjenkjent som ordfører av de han har «fanget» med laseren på E 39 på Bokn. Og han har sluppet å ta noen av sine innbyggere.

– Ikke fordi jeg ikke vil. Men boknerne er veldig lovlydige, sier -politibetjent Lindanger. Det er ordfører Lindanger stolt av.