– Mange barn vil dessverre oppleve en påske preget av foreldrenes drikking. Vi oppfordrer alle til også å pakke alkovett i sekken før de drar på påskeferie, sier daglig leder i alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL Kari Randen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

I påskemåneden i fjor kjøpte nordmenn svimlende 5,5 millioner liter vin. Det tilsvarer en «påskekø» av treliterskartonger på nærmere 340 kilometer.

– Det er snakk om store mengder, og dette er bare vinen. I tillegg kommer all den andre alkoholen vi kjøper inn før høytiden og den vi drikker på afterski, barer eller restauranter. I sum betyr dette at påsken blir en fuktig høytid for mange, uttaler Kari Randen.

Hun ber voksne tenke over hvordan påskedrikkingen kan påvirke ferien for både store og små.

 

– Mange pakker vin i sekken når de drar på påskeferie. Det er klart at folk skal få kose seg, men bak disse tallene skjuler det seg dessverre mange barn som opplever at alkohol får en altfor stor plass i påskefeiringen, påpeker Kari Randen.

Uansett om man skal på fjellet eller satser på bypåske kan det være lurt å tenke over sin egen alkoholbruk.

– Barn trives best med forutsigbare foreldre som er akkurat slik de pleier. Det kan være ganske skummelt for små barn når foreldrene drikker så mye at de endrer oppførsel. Vi håper derfor at alle som skal feire påske bruker alkovett og tenker gjennom når det passer å drikke og når det passer å stoppe, sier Randen. (ANB)

Fakta

  • Det ble solgt 5.571.297 liter vin i påskemåneden 2016.
  • Det blir 1.857.099 3-literskartonger.
  • Hver kartong er 18,2 cm på langsiden. Ganger vi 18,2 med antall kartonger, får vi 33.799.203 cm.
  • Det tilsvarer ca 338 km med pappkartonger. (ANB)