Ved inngangen til påsken er det nemlig meldt om stor snøskredfare i fjellet.
– Mange har kastet seg på toppturtrenden, men det er ikke alle som har kunnskap om farene i fjellet. Utstyret åpner opp for nye områder i fjellet, sier Øyvind Setnes i Tryg Forsikring.
Ikke lett å se
I mange områder er det såpass krevende snøskredforhold at det anbefales å unngå alt skredterreng.
– Med alle skredene som har gått både i øst, vest og nord de siste dagene, bør man tenke seg om før man legger ut på tur. Selv om været skulle bli stabilt i påsken, finnes det svake lag i snødekket som gjør at det ikke er trygt å ferdes der i lang tid framover. Tegnene er ikke nødvendigvis lette å se heller, sier han.
- Les også: Denne appen kan redde 20 liv i året
Utsatt for to skred
Setnes, som selv er en erfaren skikjører i fjellet, har opplevd to skred i vinter i et område som normalt ikke er skredutsatt.
– Det raste ut to mindre skred foran meg i et flatt område. Hverken værforhold eller snømengde tilsa at det skulle gå skred der, men man er aldri helt sikker. Jeg gikk alene denne dagen, og hadde valgt et kjent område som jeg har gått i mange ganger tidligere.
– Jeg holdt meg unna de bratteste partiene og fulgte ryggen av fjellet, men likevel raste det ut. Selv om rasene var små var det mer enn nok snø til at jeg kunne blitt sittende fast eller lagt i klem. Ofte er det de små skredene som forårsaker dødsulykker, sier Setnes.
- Les også: I påsken er vi ikke så nøye med dette
Sjekk dette før du går
Ifølge varslingen for snøskred anbefales det å unngå alt skredterreng og spesielt terreng brattere enn 30 grader.
Einar Ananiassen, seksjonsleder for hjelpekorps i Hordaland Røde Kors, oppfordrer alle til å sjekke værforholdene før de legger ut på topptur.
– Se nøye på hvor du har tenkt å gå og sett deg inn i hva som gjør et område skredfarlig. Følg nøye med på værforholdene. Er det meldt regn og mye vind, kan det bygger seg opp skavler. Værforholdene kan skifte fort, sier Ananiassen.
- Les også: I påsken er vi ikke så nøye med dette
Riktig utstyr
Han har deltatt i nok leteaksjoner til å vite at kompetanse og utstyr kan skille mellom liv og død.
– Ha med førstehjelpsutstyr uansett hvor du går. Ha med varme klær, ikke bare en ekstra genser. Ta høyde for at du kan skade foten og ikke kommer deg av flekken. I verste fall må du bli ute over natten. Videre bør du ha med spade, søkestang, og skredsøker. Den må stå i sendefunksjon for at andre kan finne deg om du blir tatt av skred, sier han.
Saken fortsetter under bildet.
- Les også: Menn lever farligst i fjellheimen
Gå ikke alene
Det kan lønne seg å ikke dra på tur alene. Kameratredning er nemlig suksessfaktor nummer én når det gjelder å overleve skred.
– Det tar tid før Røde Kors er inne, og derfor er den umiddelbare innsatsen veldig viktig. Man har ikke tiden på sin side om man er tatt av et skred. Allerede etter en halv time synker sjansene for å overleve. Her blir kombinasjon av riktig utstyr og kunnskap om hvordan du bruker det viktig, sier Ananiassen.
Det finnes skredsøkerbaner mange steder der det er mulig å øve.
– Selv om du har flinke kamerater som kan grave deg ut, og moderne utstyr, er den aller beste førstehjelpen ikke å bli tatt. Da er planlegging alfa omega, sier Ananiassen og Setnes. (ANB)